Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas vee ja kanalisatsioonitorud võib jätta põranda alla tuulduva osa sisse või peaks soojustuskihi sisse peitma?12.12.2016

Käsil maja renoveerimine ja uute põrandate meisterdamine. Nüüd olen jõudnud etappi, et ära paigaldada köögi uued veetorud ja kanalisatsiooni toru. Kuna köök nihkus mitme meetri võrra uude kohta, siis tekkis küsimus, et kuidas uude kohta saavad veetorud, et vältida külmumist. Põrand on alt tuulduv puitpõrand, mis saab soojustatud. Ja siin ongi mõtte koht: Kas uus veetoru paigaldada põrand soojustuse sisse või kuhu? Kas köögi kanalka toru võib jääda tuulduvasse alasse või ka soojustuse sisse? Kas kanalka torus võib ka mingi külmumine toimuda, kui ta jääks nö. välisõhu kätte? Või ongi nende torude puhul võimalik külmumise vältimiseks ainult küttekaabli kasutamine?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Põrandaalune temperatuur on pisut soojem välistemperatuurist ja enamasti kanalisatsioonitorud seal reeglina ära ei külmu. Kindlustunde saamiseks võite panna kanalisatsioonitorule soojustusmuhvi ümber.
Veetoruga on natuke keerulisem. On kaks võimalust, kas tuua veetoru kohe tuppa ja viia mööda põranda äärt või siis jätta põranda alla ja soojustada korralikult (paks muhv ümber). On ka võimalus viia toru kohe põrandalaua alt, kuid siis on vaja see panna spetsiaalse kõri sisse ning ei soovita põranda all liiteid teha. Põrandasisene variant on kõige riskantsem.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt