Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas ikkagi kergkruusa vahelae peal kasutada ja kas talad ei tohi selle sisse jääda?06.11.2012

Mul on seoses kergkruusaga veel küsimusi. Mul on üks kõrvalhoone, nimelt maakelder ja selle peale tehtud hoone. Kelder on ise üleni betoonist valatud maa sisse ja maja tegin siis keldri peale. Tegin fibost vundamendi keldri lae peale. Keldri lagi ka valatud betoonist. Keldri lagi jäi siis niiöelda maja põrandaks või õigemini sai sellest nagu vahelagi. Vundamendi täitsin ära kergkruusaga ja kruus läks siis otse vahelae peale. Vundamendi sisse panin ka talakingadega immutatud talad ja talade peale aurukile ja siis distants ja siis osb. Talad jäid kruusa sisse, enne päris põranda kinni panekut lasin kruusal kuivada. Tegemist on iseenesest muidu sellise suvetoaga, kus ka vahepeal elektriga köetakse. Aga enamus aega on külm ruum. Keldrist on ka venttoru viidud katusele. Vundamendi maapealne osa sai ka penoga väljast ära soojustatud.
Küsimus ongi nüüd selles, et kas sellises põrandas võib teekida liigniiskus ja hiljem seen kergesti? Sest siin peaks ju tegelikult olema nagu vahelae süsteem, mitte aga nagu pinnase peal olev kergkruus. Ma loodan, et te saite mu mõttest aru ja kas ma tegin õigesti või tuleb leppida tagantjärele tarkusega.

Aivar.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
vahelagede puhul on seenkahjustuse oht oluliselt väiksem. Kui hoiate keldri kuivana (niiskus ei kumuleeru), siis ei tohiks sellises kohas seenkahjustuse ohtu tekkida.
Kalle Pilt