Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas tavaline kruus sobib uueks põrandaaluseks pinnaseks kui tuleb õhutusega põrand? 06.11.2012

Tänan teid selle majavammi küsimuse osas. Ma siis loodan, et saan ise selle seene tõrjumisega hakkama ja teen kõik õigesti. Aga kas iseenesest, kui jätta pärast tõrjet kõik natukeseks seisma, oleks õige? Ja mul on ka selle vundamendi tuulutusega probleeme. Nimelt asub maja natuke mäe külje peal. Üks osa vundamendist on päris kõrge pea 1 m, aga teine külg on vaid u 30 cm. Ja vamm ongi tegelikult suures osas just madalamal maja poolel. Eks vist liigniiskus ongi selle põhjus - lumi, vihmavesi, aga pole ka kõike põrandat veel üles jõudnud võtta ja vaadata, kus täpselt põhjus on. Iseenesest augud saaks sinna teha, aga auk jääks sel juhul täpselt põrandaga tasapinda mitte alla. Sinna poolde jääb ka vannituba, mis plaanis täita siis kergkruusaga ja siis valada.Probleem jääks ainult koridori põrandaga või siis see ka teha valatuna. Ja ma saan ka ainult kolmest küljest auke teha, sest ühel pool on vana maja vastas. See tähendab, et osad põrandad saaks tuulutada ainult otsast mitme auguga või kas ka vaheseina vundamendile võiks teha augud? Siis saaks õhu paremini liikuma. Ja veel, kas tavaline kruus sobib uueks põrandaaluseks pinnaseks kui tuleb õhutusega põrand.
Ettetänades,

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Nüüd läksid küsimused juba väga objektispetsiifiliseks, sellisel juhul soovitan koostada siiski renoveerimisprojekt, kus on märgitud kõik kõrgusjooned, konstruktsioonid ja planeeritavad lahendused. Sellise projekti koostamiseks soovitan pöörduda Tartu EKE Projekt OÜ poole, kes on spetsialiseerunud renoveerimisprojektidele.
Kalle Pilt