Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas teha põrandat, kui vana maja sokliosa on nii madal, et sinna tuulutusavasid teha ei saa?29.11.2012

Tere,
olen lugenud erinevaid vastuseid, kuid Te olete alati soovitanud teha alt tuulutusega põrand. Aga mida teha juhul, kui see ei ole võimalik? Vana maja sokliosa on nii madal, et sinna tuulutusavasid teha ei saa. Hetkel on põrandad liivatäidisega ning seal peal laagid, millel põrandalauad.
Kuna maja ühest nurgast pääses vesi palkide vahele, siis hakkas seal põranda all ka seen kasvama. Nüüd renoveerimise käigus on see vee edasine ligipääs likvideeritud, palgid vahetatud ja küsimus selles, kuidas oleks kõige õigem põrand ehitada? Või kui kord on põranda all seen kasvanud, siis tuleb ikkagi mingi tuulutusega lahendus sinna tekitada?

Tänan

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Siin on kaks võimalust. Esiteks töödelda nimetatud nurgas uued puitkonstruktsioonid keemiliselt täies mahus (põrandalaud altpoolt). Soovitan kemikaali DeepKill. Või siis ehitada alt tuulduv põrand, kus tuulutuskanal on viidud nurga all välja maapinnale (kahjuks ei saa siia joonist lisada). Kui soovite täpsustada, siis kalle@mycology.ee mailiaadressile saate saata küsimusi.
Kalle Pilt