Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas rajatava betoonpõranda alt peaks vana villa üldse ära võtma?29.01.2013

Puitpõranda all oli hallitus. Võtsime lauad ning talad üles. Vana põrand on täidetud maapind (savine), liiv, vill, liiv ja edasi lisame veel liiva, kile, EPS 100 mm, alumiiniumpaber elektrikütteosa alla, armatuur 5 mm 150x150, betoon 5-8 cm, põrandaplaadid. Tegu on elutoaga. Kuid uurimisel selgus, et villa alune liiv on niiske. Kas peaks villa üldse välja võtma? Kas siis kui liiva tambime, tuleb see enne märjaks kasta?

Parimat

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kahjuks ei saa teie lahendusest aru, kas soovite kahe liivakihi vahele panna villa? Seda kindlasti pole vaja teha. Mida mõtlete armatuur 5 mm 150x150 all?
Kui teete valatud-plaaditud põranda, siis võiks maapinna peale panna minimaalselt 200 mm liiva, mis tuleks tihendada (kui tihendate kastmisega, siis pärast tihendamist lasta 2-3 päeva seista ja tuulutada ruumi intensiivselt), liivakihi peale vahtpolüsterool (EPS vms.) 100 mm ja sinna siis vastavalt põrandakütte paigaldusreeglitele betoonpõrand, katteks keraamiline plaat.
Loodan, et saite vastuse, kui mõistsin teid valesti, siis proovige küsimust ümber sõnastada.
Kalle Pilt