Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas midagi annaks ette võtta puidust vahelagedega kivimajas tekkiva vibratsiooni ärahoidmiseks?19.02.2013

Tere,
tegemist on 1938 ehitatud tellismajaga, milles puidust vahelaed. Kui majast sõidab mööda suur sõiduk, vibratsiooni korteris tunda pole. Kui aga naaberkorteris kõnnitakse, on isegi diivanil istudes tunda tugevat vibratsiooni. See on nii tuntav, et lausa häirib. Millest võib see olla põhjustatud ja kas seda saab kuidagi kõrvaldada?

Täname vastuse eest!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Ma usun, et selles hoones on muudetud vahelagede konstruktsiooni. Ehitamise ajal paigaldati tavaliselt sinna liiva-savi segune täidis, mis andis vahelaele kaalu ja tagas selle võnkesageduse, millega ei teki resonantsi, ma usun, et see täidis on nüüd teisaldatud. Selleks, et olukorda hetkel parandada, tuleb muuta vahelae võnkesagedust läbi selle taaskoormamise ehk paigaldades sinna mõned raskemad esemed (raamaturiiul jms.). Siiski soovitan konsulteerida inseneriga, sest koormamine võib muutuda vahelaele ohtlikuks (eakas hoone).
Kalle Pilt