Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millest alustada, et peatada maja maakivist keldrisse kevadine sulavee sissetung?02.04.2013

Tere. Mul on 1924. a maja, millel on terve maja alune kelder. Keldri sügavus maapinnast 2,3 m, seinad on maakivist ja paekivi segust 95 cm paksud ning keldri mõõdud on 13x5,60 m. 20 aastat olen hädas kevadeti veega. Sügavuseks 0,5 m. Kaob ära nii umbes mai lõpus. Millest pean alustama ja kuidas peatada vee sissetungi keldrisse? Tänan.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kõige olulisem on leida vee sissetuleku koht või piirkond, selleks võib olla praod ja/või avad seinas, läbi põrandapinna või siis mingid muud kohad. Seejärel tuleks piirkond tihendada vee liikumist takistava seguga, kusjuures eriti oluline on nakkumise saavutamine segu ja vundamendikivide vahel. Samas on vee liikumise takistamine vanades hoonetes suhteliselt raske, sest parandades ühe koha hakkab teine läbi jooksma ja nii edasi. Kulukamaks, kuid tõhusamaks võimaluseks on vundament väljastpoolt lahti kaevata, vundamendi välispind tasandada ning paigaldada sinna hürdoisolatsioonikiht (ja soojustus). Selline meetod aitab läbi seinte valguva pinnavee vastu. Kui vesi tuleb läbi põranda, siis selle hüdroisoleerimine vajab juba spetsialisti abi.

Kuid mõelge enne keldri kasutusotstarbele! Kui soovite keldrit kasutada toiduainete hoidmiseks, siis on eelpooltoodud tegevustel mõtet, kuid kui kelder seisab tühjana, siis pigem soovitaks keldri põrand puitmaterjalidest ja prahist puhastada ning paigaldada keldri põrandale liivakiht paksusega - vee maksimaalne kõrgus + 300 mm (teie keldri puhul siis 800 mm liiva). Liivakiht takistab vee aurustumist ning kaitseb teie hoonet liigse niiskuse eest.

Parimate soovidega,

Kalle Pilt