Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millest on tingitud maja tellisvoodri pragunemine ja mida ette võtta?14.06.2013

Maja on ehitatud 50-ndatel. Majale on ümber laotud tellisvooder (20 aastat tagasi). Algselt oli majal krohvitud seinad roomattide peale. Krohvitud seina ja tellisvoodri vahel on õhuvahe. Nüüd on paar aastat tagasi tekkinud seina nurga sisse pragu ja nurk on pisut nihkunud väljapoole. Mida sellise seinaga ette võtta, kuidas parandada ja kas sellise seina soojustamine annab efekti?
Lisada oleks ka fotod sellest seinast.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,

Enne nimetatud seina soojustamist on kindlasti vajalik prao tekkepõhjustes selgusele jõuda. Samuti on vajalik jälgida prao dünaamikat (arengut) vähemalt mõned kuud. Kui paigaldate soojustuse ilma nimetatud töid tegemata, siis on suur tõenäosus, et seina õhutihedus prao laienedes väheneb ja sellega teete oma hoonele "karuteene", sest niiskuskoormused koos õhutiheduse lokaalse kasvamisega muutuvad kordades.

Seega on soovitus teha hoone ehitustehniline ekspertiis ja leida pragude tekkepõhjused ning mõõta nende dünaamikat. Koos ekspertiisiga saate kindlasti ka soovitusi edasiste tegevuste osas. Ekspertiisi võib tellida meilt (kalle@mycology.ee), kuid seda teevad ka paljud teised ettevõtted Eestis.

NB! fotosid kahjuks selles portaalis ei näe, võite need saata mailile.

Kalle Pilt
Riiklikult tunnustatud ekspert