Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas palkmaja teise korruse põranda osalisest soojustamisest on ka abi?24.07.2013

Tere.
Meil on vana palkmaja teisel korrusel katusealune kamorka, mida kunagi kasutati sahvrina, kuigi suvel on seal väga palav. Meie teeme sinna arvutitoa. Katusealuse soojustame Steicoga, kuna see pidavat lisaks soojustamisele ka suvel kuuma eemale hoidma. Loodame, et see nii ka on, hind kivivillaga võrreldes väga krõbe.
Küsimus põranda kohta tuleb nüüd: meil on seal põrandapinda u 8 ruutmeetrit, millest pool on laudisega kaetud. Ülejäänud pool ning ka laudise alune on punase savi-mulla laadse tootega täidetud, u 5cm õhkvahe muidugi ka. Küsimus selline - kas oleks mõttekas panna kivivilla selle "mulla" peale, millel praegu veel laudist pole? Seal pole hetkel ka õhuvahet. See laudiseta osa pikem sein on räästa pool. Kas sellisel osalisel soojustamisel on üldse mõtet või teeks see pigem kahju - kondentsvesi jms. Me nüüd ei teagi, kas jätta see laudiseta pind nii nagu ta oli, paneks pinnase tagasi ja laua peale või tasuks laua alla ka natuke kivivilla panna? Või oleks otstarbekas ka olemas olev laud lahti koukida ja kogu põrand ära soojustada?

Loodan, et mu kirjast saab midagi ka aru.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui teisel korrusel on küttega ruum, siis vahelae täiendav soojustamine pole vajalik. Kui teisel korrusel on kütteta osa (nagu ma aru sain, räästaalustes on), siis need pinnad oleks vaja soojustada ning soovitatavalt ka katta pealtpoolt tuuletõkkega (kui on tuulduv räästaalune).
Kalle Pilt
ehitusinsener