Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas aluspõranda ja villa vahele tuleks kasutada mingit tuule- või aurutõket?08.08.2013

Meil on palkmaja, millele on hiljem kivivooderdis ümber tehtud. Võtsime üles nurgapoolse toa põranda, kuna see oli välisseina poolt alla vajunud. Selgus, talad olid välisseina poolt mädanenud. Lammutasime kogu põranda, paigaldasime uued talad. Talade vahekaugus natuke alla meetri. Aluspõrandaks kasutasime OSB plaati, mille peale paneme soojustuseks villa ja peale samuti 2,2 cm OSB, siis laminaat. Palun öelge, kas aluspõranda ja villa vahele tuleks kasutada mingit tuule- või aurutõket? Kas põranda alla jäävat vundamenti on vaja millagi katta? Kuna seina paneme uue kipsplaadi, siis selle alla läheb kiht villa, siis kas on mõistlik panna villa ja kipsi vahele aurutõkkekile. Meil läks vana sein nurgast ja u pool meetrit alt poolt hallitama, hallitas ainult tapeet, alt oli kõik korras. Ilmselt tuli külm sisse vajunud põranda ja seina vahelt ja tekkiski hallitus. Kuna vahetame välja ka kogu maja aknad, siis tekib uus küsimus. Kas sinna nurgatuppa peab tegema veel välisseina lisatuulutusavasid ja kui on vaja, siis kas piisab lihtsalt käbi seina tehtud august, mille talvel kinni paneme? Tean, et maja tuleb soojustada väljastpoolt, kuid praegu pole see rahaliselt võimalik. Kindlasti peame ka vundamendi kunagi väljast lahti kaevama ja korda tegema. Püüame oma jõududega ilma kedagi palkamata nurgatuba korda teha ja nii tekibki küsimusi, mis ehitajale pole kindlasti mingi probleem. Tuli veel meelde, põranda alt leidsime sipelgapesa, mille vedasime kõik välja, eelmisel suvel oli see tuba ühe korra täis suuri tiibadega sipelgaid!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kui aluspõrandaks on kasutatud OSB plaati (mis pole kõige parem aluspõranda materjal), siis tuuletõket sinna vaja pole, sest plaat ise toimib tuuletõkkena. Samuti pole vajalik aurutõke ei põrandale ega seina. Seina seestpoolt soojustamine on problemaatiline, kindlasti ei tohiks sinna panna soojustust rohkem kui 50 mm ning pigem kaaluda väljastpoolt soojustamise võimalusi. Tuulutus (ventilatsioon) tuleb koos või pärast akende vahetamist hoolikalt läbi mõelda. Nii väheste lähteandmetega ei oska soovitusi anda. Sipelgate vastu aitabki kõige paremini pesa likvideerimine ja nende hoonesse sissepääsuteede sulgemine.
Kalle Pilt
Eesti mükoloogiauuringute Keskus SA