Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas alt tuulutatava laudpõranda peale võib villaga soojustatud uue põranda ehitada?05.10.2013

Tere,
Soov oleks põrandat soojustada, seejuures võimalikult odavalt ja kiiresti, kuna korteris on vaja sees elada. Tegemist on vana palkmajaga, millel on tuulutatav vundament. Tuulutusavad suletakse sügisel enne esimesi külmi ja tehakse kevadel lahti. Hetkel on põrandaks ainult 3cm paksune saepuruplaat, mille peal õhuke soome papp ja paar kihti värvi, põranda all on paarkümmend sentimeetrit tühjust ja siis on pinnas.
Idee oleks praegusele põrandale panna 5x10 laagid 60 cm sammuga, vahele 10 cm klaasvilla (kl35) ja selle peale 28mm põrandalaud, mis on plaanis ära lakkida. Põranda kerkimine 13 cm pole probleem.
Kas selline plaan on mõistlik? Kas oleks vaja panna põrandalaudade alla ka aurutõke ja kas siis peab aurutõkke ja põrandalaua vahel tuulutusvahe olema? Kas 100mm klaasvilla annab soovitud efekti? Kuidas reageerib sellele praegune põrandaplaat ja selle all olevad talad?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
100 mm soojustust jääb väheks, ehk on võimalik paigutada sinna 150 mm kiht soojustust (laagid 50x150 mm). Aurutõket pole kindlasti vaja, alumine laudis toimib ise aurutõkkena. Aluskonstruktsiooni on vajalik enne uue põranda paigaldamist kontrollida, kuid usun, et kui aluskonstruktsioon peab hetkel vastu, siis ei tule uuest põrandast nii palju koormust, et midagi muutuks aluspõranda kandevõimes.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt