Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas soojustada silikaatkivivoodriga palkmaja?17.10.2013

Tere!
Maja on ehitatud palgist, siis õhuvahe ja ümber silikaatkivi (serviti).
1. Milliste materjalidega võib sellist maja seestpoolt soojustada? Varem oli seal nõukaaegne kipsplaat. Palk hästi säilinud.
2. Kas selliseid maju väljastpoolt soojustades tuleb silikaatvooder ära lammutada?
3. Vundamendis ei ole tuulutusauke, põranda all liiv, põrandad on ära mädanenud. Kas uut põrandat tehes tuleks tuulutusaugud ka vundamendi sisse teha?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,

1. Esmajärjekorras oleks vaja tihendada (soovitatav takuga) palgivahed ja nurgad ning plommida kahjustatud piirkonnad (kontrollida alumist palki, aknaaluseid jms). Sealt on soojalekked uuringute põhjal kõige suuremad ja tihendamata on suur oht vee kondenseerumiseks nendes piirkondades. Järgmiseks võib sissepoole panna puidkiudplaadi paksusega kuni 50 mm. NB! Soojustuse paigaldamine ilma tihendamise-plommimiseta võib olla hoone säilimisele kahjulik.
2. Kui soovite soojustada väljastpoolt, tuleb vooder kindlasti teisaldada.
3. Sellele küsimusele vastamiseks on vajalik teada, millist põrandakonstruktsiooni plaanite. Meie soovitame soojustatud, altpoolt välisõhuga tuulutatavat põrandat ja sellise puhul on tuulutusavad vajalikud. Kuid oluline on asjaolu, et sellise põranda rajamiseks peaks olema põrandapinna ja välismaapinna kõrguste vahe vähemalt 400-450 mm.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt