Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas mingit pidi ikkagi oleks võimalik soojustada silikaatmaja korterit seestpoolt?22.11.2013

Tere
Sai ka omale soetatud korter 60-70-ndatel ehitatud telliskividest korterelamusse. Nagu ikka maa piirkondades, siis puudub majades ühisküte ja napib raha välissoojustuseks. Igal pool foorumites saab lugeda sellest, et seestpoolt soojustamine on paha ja ei tohi teha ei ühe ega teise materjaliga. Kuid kusagil ei kirjutata sõnagi sellest, et kas üldse on mingite vahenditega võimalik seestpoolt soojustada sellist korterit. Korter ise on esimesel korrusel otsapeal. Seega 3 välisseina. Kütteks plaanin õhksoojuspumpa+lisaküttena kaminat. Kuid kas mingit pidi ikkagi oleks võimalik soojustada seestpoolt korterit nii, et hallituse tekke ja niiskuskahjustuse risk oleksid minimaalsed. Näiteks, ehk oleks mõistlik panna enne soojustust aurutõkkekile võimalikult hermeetiliselt ja kumb on parem, kas vill või vahtpolüsterool. Kuna remonti alles hakkan tegema, siis on seal kõik võimalik. Plaan on kogu korteri mittekandvad vaheseinad ja nõukaaegne kips koos põrandate ja muu kupatusega 0-ni puhtaks lüüa. Aga mure jah selles, et maja välissoojustamist ei paista lähima 10-ndi jooksul tulevat. Seega ehk mingi lahendus on, et saaks seestpidiselt soojapidavamaks teha. Kui ruutmeetrite arv on 42 ja korter plaanilt jääb 1 suur ruum, siis kui suured ja mitu tk peaks olema ventavasid?
Loodan, et jutt ei saanud liiga segane.

Lugupidamisega

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Seekord olen vastamise ja soovitustega hädas. Küsisin ka Targo Kalamehelt nõu ja vastus on ikka, et seestpoolt soojustamine pole soovitatav. Vabandan lühikese vastuse eest.
Kalle Pilt