Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas teie soovitaksite puitmajale teha ujuvat põrandat (liiv, peno ja põrandaplaat)?11.12.2013

Tere
Esiteks sooviksin teada, kas Teie soovitaksite puitmajale teha ujuvat põrandat nagu saates "Kodutunne" (liiv, peno ja põrandaplaat)?
Teiseks on väike probleem, et maja vundament ulatub kohati kuni 40cm sissepoole ning sisse tapitud uksepakud on alumise palgiga tasapinnas. Tahame jätta vanad uksepakud koos ustega. Milline on Teie arvates parim lahendus alt tuulduva põrand tegemiseks, et saaks soojustada ka vundamendi pealse osa?

Ette tänades!

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kahjuks pole seda saadet näinud ja kirjelduse järgi ei saa aru, mida mõeldakse põrandaplaadi all. Soovitan reeglina eluruumidesse puitpõrandat ja selle parim variant on välisõhuga alt tuulduv puitpõrand.
Kui vundament ulatub sissepoole ja on ukspakuga samas tasapinnas ehk siis põrandapinna tasapinnas, siis on ainus võimalus teha seina äärde kõrgemad osad nn. soojustuskastid. Vastasel juhul on külmasilla olemasolu paratamatu.
Soovitan põranda rajamise osas konsulteerida Martti Lainurmega (tel.5128201), kellel on välisõhuga tuulduvate põrandate osas head kogemused.
Kalle Pilt