Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millega võiks asendada puidust vahelae liiva-savi segune täidis?22.01.2014

Tegemist on silikaattellistest 4 korteriga majaga. Majal on puidust vahelagi, millel liiva-savi täidis. Vana põrandat teisel korrusel üles võttes ilmnesid wc ja vannitoa piirkonnas põranda taladel veest tingitud kahjustused, nimelt talad ja ka osa vahelaest pehkinud. Puitosa sai vahetatud, kuid vahetuse käigus sai liiva-savi täidis välja visatud. Millega võiks selle osa uuesti täita? Või peaks ehk kogu põranda aluse vahelae uue ja tänapäevasema materjaliga asendama?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Savi-liivatäidis täitis vanal ajal nii soojustuse, helitõkke kui ka tuleohutuse tagamise rolli. Kui alumisel korrusel on küttega ruumid, siis ma ei soovita nimetatud täidist kogu põranda ulatuses teisaldada, sest helipidavuselt (eriti sammumüra summutamiseks) on täidis väga asjakohane. Kahjustuse seisukohast pole samuti vajalik täidise teisaldamine väljaspool kahjustuspiirkonda, sest kuna tegemist on vahelaega, siis pole seente areng (mille tulemusena kahjustus tekkis) ilma pideva lisaniiskuse allikata antud piirkonnas võimalik.
Avatud piirkonna taastamine sõltub teise korruse ruumide kasutusest, kui sinna on plaanis ka edaspidi vannituba rajada, siis võiks soojustada taladevahe kergkruusaga või tselluvillaga ning põrandaplaat valada betoonist (alla laudis või 2x spetsiaalne kipsplaat ning betooni min. 50 mm). Betooni pind tuleb katta nõuetele vastava spetsiaalse elastse niiskustõkkemastiksiga ja siis plaatida või kasutada muid viimistlusvõimalusi. Kindlasti tuleb arvutada ka vahelae tugevus teisele korrusele tulevate koormuste vastuvõtmisel (sh. vann koos veega, inimeste kaalud, sisustus, talade ja soojustuse ning betoonikihi omakaal) ning kontrollida arvutuslikult ka vahelae deformatsioone. Selleks soovitan kasutada inseneri abi.

Pariamte soovidega,
Kalle Pilt