Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Millist soojustus ja tuuletõkke materjali kasutada palkseina soojustamisel ja fassaadi uuendamisel?19.03.2014

Mul on küsimus puitmaja soojustamise kohta. Maja on kahekordne. Alumine korrus on tehtud püstpalgist ja ülemine puitkarkassil. Sel suvel hakkan ma koos alumise naabriga maja fassaadi vahetama ja samas soojustama väljastpoolt. Ülemise korrusega ei tohiks probleeme olla, sest olen kõik välisseinad ja lae isoleerinud aurutõkke paberiga. Probleem seisneb selles, et alt naaber on oma palkseinu soojustanud seestpoolt samal ajal aurutõkke paberit paigaldamata. Nüüd väljastpoolt soojustades kardan, et kui soojustus peale panna, siis hakkab niiskus palki jääma. Sel juhul on mädanik kiire tulema. Lahendusena mõtlesin soojustuseks kasutada tselluvilla ja kataks selle tuuletõkke kangaga. Need materjalid peaks mõlemad hingavad olema. Küsimus olekski, et kas selline lahendus töötab ja kui ei tööta, siis ehk oskate välja pakkuda mõne parema lahenduse.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Kõigepealt soojustamisest. Väljastpoolt soojustamine on seina niiskusrežiimist lähtuvalt ainuõige. Enne soojustamist soovitan korralikult tihendada palgivahed ja nurgatapid. Tselluvill on sobiv materjal puithoone soojustamiseks.
Aurutõkkepaber vähendab veeauru liikumist välisseinas seestpoolt väljapoole, kuid ei takista liikumist täielikult. Lisaks aurutõkkepaberile peab seintes olema ka piisav soojustus.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt