Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kuidas teha uus põrand, kui praegune on alt tühi ja külm?01.04.2014

Tere
Mul on maal vana kivimaja. Maja ümber ja kogu külas on pinnavesi suht kõrge hooajati. Hetkel on põrand selliselt tehtud, et tõrvaga immutatud talad on laotud kivi postide peal. All on liiv ja muu milleks pinnas ajapikku muutub. Õhutusaugud on vundamendis olemas. Tala alumise osa ja pinnase vahel on alla poole meetri vahe. Seega põranda alused on tühjad ja talviti väga külmad. Plaan on uut põrandat tegema hakata, tuba toa haaval. Kuidas oleks mõttekam teha - kas sama lahendusega põrandakonstruktsioon nagu on - alust uuendada liivaga, liiv taladeni, must laud, tuuletõke või liivale kile, soojustuseks penoplast. Või valada õhuke kiht betooni, siis prussid, mille vahesse kas penoplast või vill ja peale lauad. Kumb variant oleks mõttekam? Peaks ka arvestama närilistega kes võivad talveks põranda alla enda pesakonda luua soovida.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Olemasolev põrandakonstruktsioon on puitpõrandale parim lahendus, kuid peab tunnistama, et põrandapind on sellise lahenduse juures külm. Mina soovitan põrandaalusest muld ja muu lagunenud aine teisaldada (kui liiv on mullane, siis see ka) ja asendada see uue liivaga. Põrandatalad (min 50x200) ikka postidele, nii, et talade alumise ääre ja liiva vahele jääks vahe min 150 mm (tuulutusavad peaks suubuma sinna vahesse). Talade vahele piki tala paigaldada kandvad liistud (ca 25x25) ja neile toetuma hõre tolline laud (taladega risti)n.n. must laudis. Sellele toetub tuuletõkkeplaat ja 150 mm kivivilla, talade peale laudis.
Selline konstruktsioon on hea kestvusega ega vaja tihedat hooldust.
Kõrge pinnaveega aladel on kile paigutamine liiva alla või peale kahjulik, sest survelise pinnavee puhul satub ikka kevadeti vett kile peale ning kile ei lase sellel pinnasesse imenduda. Ilma kilealuseta liivakiht aga laseb veelimenduda kuid takistab pinnases oleva vee kapillaartõusu.
Näriliste vastu tuleb tuulutusavade ette paigaldada metallvõrk ava suurusega alla 10 mm.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt