Katused


Küsimus: Kuidas teada saada juurdeehitise vajalikku sarika mõõtu?12.04.2016

tere,
Plaan ehitada fibost seinaga majale juurde garaaž. Seinad plaanis teha 50x150 prussidest 55cm sammuga. Küsimus tekib, mis mõõdus peaks olema katuse sarikad kui sille on 6m ja katuse kalle 6 meetri peale 1 m? Kas piisab 50x150 või peaks olema 50x200? sammuks samuti 55cm, mis oleksid kohakuti seina postidega, katusekatteks plekk. Erinevatest foorumitest olen aru saanud, et sarikatele on mõistlik teha horisontaalsed lõiked seinale toetumise kohas, et vältida nö "maha libisemist".
Teine küsimus, kuidas kinnitada fibo poolsed sarika otsad? Kanduritega seina fibo kruvidega kõhutunne ei luba. Endal oli mõte panna seina äärde keskele 100x150 pruss püsti ning selle peale piki hoonet horisontaalselt ka 100x150 pruss millele siis toetuksid ülemised sarika otsad. Garaazi mõõtmed 10x5,5m.
Kolmas küsimus, kuidas kinnitada sarikad. Kas piisab tavaliste nurgikutega ühelt poolt, räästa poolt ühest küljest, harja poolt teisest või peaks kasutama tugevdustega nurki ja mõlemalt poolt prussi neid kinnitama?
Pikk jutt kuid ehk sai arusaadav. Vundamendiks plaatvundament.

Vastus: Erki Loigom, müügi- ja turundusjuht, Toode AS, www.toode.ee

Tere! Sarikateks peaks piisama 50x200mm ristlõige. Uurige ka puitfermide võimalust.Enamus neid müüvaid ettevõtteid pakuvad ka dimensioneerimisteenust.
Olenevalt FIBO bloki paksusest saab kinnitusvahendina kasutada ka erinevaid ankruid.
Nii pikka tala võib ajapikku lumekoormuse mõjul "propellerisse" keerata. Vinklid pange sarika mõlemasse otsa, mõlemale poole.