Katused


Küsimus: Katusealune ruum loomuliku valgusega28.09.2011

Tere!
Plaan on maamaja kõrvalhoone katus vahetada. Hetkel ei ole veel otsustanud, kas panna plekk või kivi. Heameelega paneks kivi, kuid majal plekk-katus ja tundub, et siis nagu ei ole väga kooskõlas (kivi nagu oleks tõsisem materjal ja maja jääks kõrvalhoone varju).
Küsimus hoopis seda laadi, et kas oskate pakkuda lahendust, mille korral oleks võimalik harmoniseeruvalt (kivi või plekiga) luua harja peale täispikkuses valgust läbilaskva ala. Kas ainuke lahendus on katuseaknad?

Vastus: Avo Nurming, Baltikumi vanem tehniline konsultant, Monier OÜ, www.monier.ee

Tere,

kodukatus peab kindlasti meeldima, katusekivid on osa riikides ainus materjal mida eramajadel või kõrvalhoonete katustel näha võib. Enne sõda oli Eestis ka juba mingi traditsioon tekkinud, katusekivide väiketootmised ja tehti ka taludes käsitsi betoonkive. Kes järgis retsepti sai ka hea toote mis on siiani katustel. Nõukogude aeg oli takistuseks kivikatuste arengul, 60-ndatel lõpetati väiketootmised ja artellide tegevus.
Nüüd siis katusealuse valgustamisest. Meil on pakkuda läbipaistvaid katusekive, mida saab ka pika rivina kogu katuse ulatuses paigaldada. Minul näiteks maal puukuuri aknaid pole ja katusel on 2 läbipaistvat kivi, mis annavad piisavalt valgust.

lugupidamisega

Avo Nurming