Katused


Küsimus: Milline on vastupidav lahendus plekk-katuse lumetõkkeks, et lumi ei tuleks suurte laviindena alla?12.02.2013

Tere!

Palun kuidas lahendada viilkatusega maja plekk-katuse probleem, et igal aastal ei tuleks katusetäis lund korraga ja koos lumetõketega või neid säästes alla?
Lumetõkete standard-paigaldust on käinud takseerimas erinevad asjatundjad, kuid keegi pole pakkunud garantiiga lahendust. Kas polegi tehnilist lahendust, mis Eesti oludesse ja eestlase rahakotile sobiks, tuleb jäädagi maast katusetäite kaupa lund kühveldama? Kas olete nõus, et plekk-katus ei ole mõeldud lumerohkete Eesti talvede jaoks ja eriti kesklinnas?

Vastus: Erki Loigom, müügi- ja turundusjuht, Toode AS, www.toode.ee

Tere!

Eluline küsimus, tänud! Lumetõkked tuleb lahendada nii, et suurema pinna puhul ei loodetaks vaid ühele räästasse paigaldatud reale. Kesklinna katustel, mis üldiselt on suuremad pinnad, peaks olema neid mitmes reas. Siin aga põrkume Teie enda küsimuses väikesele vastuolule eestlase rahakotiga - selline lahendus on lihtsalt kallis ja eelarvetest roogitakse lumetõkked tihtipeale üldse välja. Head lahendused aga ongi kallid ja hinda elule ei saa rahasse panna.

Plekk-katuse sobivus sellest vaatenurgast ja laiuskraadist. Sama mure on nii eterniidil, kivikatusel jt. viilkatustel kasutatavatel materjalidel. Siis peaks pidama lausa viilkatuseid meie kliimale sobimatuteks, millega ei saa aga üldse nõus olla - meie kliimas peab just saama sademed katuselt alla voolama. Klimaatiliselt on veel raskemad olud Põhjamaades, aga seal on metallkatused siiski kõige populaarsemad juba üle 100 aasta.

Lihtsalt lumetõkkeid tuleb paigaldada mitmes rivis ja katuselt tuleb sõltuvalt lumekogusest seda siiski eemaldada. Sellelaadset teenust pakkuvaid ettevõtteid on Eestis kümneid, kui mitte sadu.

Eriti vastutusrikastes sõlmedes võib kasutada küttekaableid.