Küttesüsteemid


Küsimus: Kelle poole pöörduda, et saada pädev hinnang, kas ahi on ohutu ega vaju läbi põranda?04.06.2014

10 aastat tagasi ehitati puumaja 3. korrusele tellisahi. See sai täpselt vana pottahju kohale. Maja projekti järgi oli samasugune ahi igas korteris, ning toetusid üksteisele. Kui ahi sai valmis, tekkis mõningane vajumine, mis praeguseks on tuntav ja nähtav. Kuna alumisel korrusel on korterisisesed vaheseinad maha võetud, siis ahi toetub ilmselt ainult 3. korruse põrandale. Alumises korteris on ahju asemel soemüüriga kamin, kuid ma ei tea, kas see soemüür ulatub laeni välja. Mul on kaks küsimust: 1. Kelle poole pöörduda, et saada pädev hinnang ahju ohutuse kohta? 2. Mida teha, et vähendada ahju läbi põranda vajumise ohtu? Kas ainus lahendus on ahju väljalõhkumine?
Ette tänades,

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Vastan lühidalt ja konkreetselt küsimustele.
1. Korstnapühkija kelle on vastav pädevus. Pottsepp kellel on vastav pädevus. Ehitusinsener, ehituskonstruktor. Esimesed annavad hinnangu tuleohutuse ja ahju konstruktsiooni osas, teised hindavad ära ehitise seisukorra.
2. Ehitada tagasi või asendada kandvad tarindid samaväärsetega mis on eemaldatud. Ehitada tagasi normaalse koormusega ahi.
2.1 avariitoestamine alt!
2.2 kogu sõlme uuesti projekteerimine koos ahju välja lõhkumisega ning talastiku taastamisega.
2.3 absoluutselt kõik tegevused kooskõlastada ühistuga, järgida EVS 812:2 2013 ning kinni pidada tuleohutusese seadusest ning kehtivast ehitusseadusest. Projekteerida kõik asjad nii nagu peab ja siis ka selle järgi ehitada.
3. kui juhe kokku jookseb pöörduge kas mõne pädeva erafirma poole kus on pottsepp III, korstnapühkija II või meister.
päästeameti insener tehnilise meeskonna poole http://www.rescue.ee/7857
tehnilise järelvalveameti poole http://www.tja.ee/


Pepe