Küttesüsteemid


Küsimus: Kas tahkekütte katla võib ühendada enne gaasikatelt, et siis kuum vesi läheks juba gaasikatlasse?08.09.2014

Tere
Momendil on ainult tahkekütte katel, mille kohal soojaveeboiler, kohe on tulemas gaasikütte katel Junkers. Kas võib juhtida tahkekütte katla boileri sooja tarbevee gaasikatlasse, kust soe vesi läheb edasi elektriboilerisse ja sealt edasi kööki ja duširuumi? Paarikümne aasta jooksul paar korda ka katelt keema lastud. Kas see gaasikatlale kurja ei tee, kui veel kunagi peaks üle kütma? Kas elektriboilerit võib kasutada selle boileri asemel, mis müüakse gaasikatelde juurde? Kas on vahet vertikaal või horisontaal boileril? Majas köetav pind 140-150 m2. Kas on soovitusi Junkers katla valikul.
Lugupidamisega

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Vastan järjekorras
1. Põhimõtteliselt võib küll boilerid järjestikku panna. Temperatuur gaasikatlale viga ei tee, kuid rõhu tõusu kompenseerimiseks peab olema tarbeveel paisupaak.
2. Kui ma õigesti aru saan, siis gaasikatel on planeeritud selline, mis kütab läbivoolavat tarbevett, seega ei saagi kasutada küttespiraaliga mahuboilerit.
3. Vertikaalseid mahuboilereid peetakse paremaks, kuna vee konvektsioon on intensiivsem, vesi soojeneb kiiremini.
4. Gaasikatla valikuks on vaja teada, mida soovitakse. Kas tavakatel või kondensaatkatel? Kas soe vesi tehakse läbivooluprintsiibil (vist nii olete mõelnud) või soojaveemahutisse? Kas suits juhitakse korstnasse või õhk-suits torudega läbi välisseina õue? Kas küttetemperatuuri tüüritakse ruumitemperatuuri või õuetemperatuuri järgi? Kui need küsimused saavad vastuse, siis saab hakata katelt valima.