Küttesüsteemid


Küsimus: Kas sauna kerise veepaagi saab sauna põrandakütte toitmiseks ühendada gaasikatla ette?30.09.2014

Tere!
Mul on kõrvalhoones sauna kütmiseks ja tarbevee jaoks gaasikatel Junkers ZE/ZWE24. See kütab ruumide põrandaid (45 m2) ja ka pesuvett. Kas on võimalik, et sauna puukerisega kütta ka boilerit/akupaaki, mis siis oleks gaasikatla ja põrandakütte tagasivoolu vahel? Seega kui kütta sauna, siis kuumeneb vesi boileris ja sealt siis gaasikatel ajab seda ringi põrandaküttesse. Kas gaasikatla tsirkulatsioonipump töötab kütterežiimil kogu aeg või mingi automaatika lülitab seda sisse-välja?
Kas soovitate "küttepudel" paigaldada saunaahju küttekoldesse või kerise peale kivide alla?
Loomulikult tuleb panna ka surveklapp, kuid kas tavalist vertikaalset elektriboilerit saab kasutada eelpool kirjeldatud akupaagina, seal ainult sisse ja väljaminek? Loomulikult oleks sellisel viisil hea kütta ka tarbevett, kuid olulisem on gaasi tarneprobleemide või poliitilise hinnatõusu ennetamiseks leida lisaviis talvel ellujäämiseks. Kulude osas on ka talvekuude gaasikütte kulud kokkuvõttes ikka suuremad, kui soojal ajal ainult tarbevee kulu.
Ja veel, kui palju peaks olema saunakerise veepaagi sissevoolu ja väljavoolu kõrguste vahe, et tekiks loomulik tsirkulatsioon?

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Teil tekib mitu probleemi. Järjestikku ühendades te neid lahendada ei saa.
1. Põrandakütte pealevoolu temperatuur ei ole juhitav. Akupaaki võib juhtida küll sooja mitmest allikast, kuid pealevoolul peab olema kolmetee ventiil ja omaette pump.
2. Te suurendate küttesüsteemi mahtu. Ilmselt tuleb ka lisapaisupaak paigaldada.
3. Te pikendate sauna üleskütmise aega, kuid see ilmselt pole teile oluline.
4. Tavalist elektriboilerit te kirjeldatud viisil akupaagiks kasutada ei saa. Loomuliku ringluse tagamiseks on otsad liiga väikesed, pealegi tuleks kasutada loomuliku ringluse jaoks mõeldud tagasilöögi klappe.
Joonistage hüdraulikaskeem ja püüdke aru saada, kuidas vesi liigub.