Küttesüsteemid


Küsimus: Kas gaasikatla ja radiaatorkütte korral on vannitoa vesipõrandakütteks vaja eraldi segusõlme ja tsirkulatsioonipumpa?30.09.2014

Tere!

Gaasikatel kütab radiaatoreid. Vannituba vajab remonti ja ühtlasi paneks elektrikütte asemele vesipõrandakütte, sest see oleks odavam. Kas selleks põrandakütteks on vaja eraldi segusõlme, kus siis ka tsirkulatsioonipump või saab hakkama mingi klapi/termostaadiga, mis siis peale ja tagasivoolu kuidagi madalama temperatuuriga veeks segaks.
Kuidas seda lahendada?

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Üldjuhul on põrandakütte temperatuuri ja vajaliku vooluhulga saavutamuseks vaja omaette pumbagruppi, mis katla tööd ei tohi mõjutada. Siiski on väikese põrandakütte pinna korral (5-6 m2, toru max 30m) võimalik kasutada tagasivoolu temperatuuri piirikut. Sel juhul on küttevee voolukiirus põrandas vajalikust väiksem, kuid kui toru laotada spiraalselt, on võimalik põranda temperatuur saada ühtlaseks. Küttetoru on sel juhul radiaatoritega samas süteemis. Kui radiaatorite termoventiilid toimivad õhu temperatuuri mõjul, siis põrandakütte tagasivoolu piirik reageerib põrandast väljuva vee temperatuurile.