Küttesüsteemid


Küsimus: Kas õhksoojuspumba mürina tugevus võib sõltuda välisest temperatuurist või seadme hooldusest?03.02.2015

Tere!
Õhksoojuspumba väline osa on paigaldatud väljas seina külge, mis on jätkuks korteri siseseinaga. Kui pump tööle panna, siis on kuulda mürinat/suminat/undamist tuppa (värin puudub). Tegemist on uue kortermajaga. Kas välise mürina tugevus võib sõltuda välisest temperatuurist? Kas võib sõltuda ka mitte hooldamisest? Kas mürin võib kaduda peale hooldust? Mida arvata sellest, et pump asub välisventilatsiooni ava vahetus läheduses ja üldse antud pumba margist? Õhksoojuspump on Mitsubishi MUZ-FD35VVABH (ilmselt 6-7 a. vana). Tänan

Vastus: Tauno Topkin, küttesüsteemide müügijuht, City Kliima OÜ, www.citykliima.ee

Tegemist on hea soojuspumbaga ja üldjuhul väikse välisosa müraga. Kuid jah ilmselt on ta vähemalt 3a vana. Välisosa müratase läheb suuremaks kui seadme võimsus suureneb. Külmemate ilmadega läheb rohkem sooja vaja ja seade teeb rohkem müra.
Liigne müra võib tekkida hoolduse puudusest või hakab seade riknema.
Seade võib vabalt paikneda ventilatsiooni ava lähedal aga see võib olla ka potensiaalne müra ruumi pääsemise koht. Kui tegemist on puit seinaga soovitaks seadme ümber paigaldada alusraamile maha.
Hoolduse tegemine ei pruugi aidata samas on kasulik seadmeid ikkagi hooldada. Võibolla on seadmes freooni kogus lubatust väiksem ja seadme tootlikus tänu sellele väiksem. Siis võib olla et seade töötab suure koormusega ja suurema müraga. Võib probleem olla ka välisosa ventilaatori labas või mootoris.
Kohapeal üle vaadates oleme targemad.