Küttesüsteemid


Küsimus: Mis põhjustel keskküttesüsteemi rõhk nii suurelt kõigub?17.02.2015

Tere!
Meil on 4-kordne nõukaaegne maja ühetoruküttesüsteemiga. Süsteem on kinnine. Projekti KÜ dokumentide hulgas ei ole. Sooja saame Tallinna Küttelt. Üks kuu tagasi avastasime küttetoru lekke ja remondiks tuli kogu süsteem tühjaks lasta. Toru vahetuse järel remondifirma täitis süsteemi uuesti ja palus mul kontrollimas käia, et rõhunäit oleks 3,5 peal. Vahemärkusena lisan, et avarii ajal käis meie majas ka teise firma spetsialist ja ütles, et 4-kordse maja rõhunäit võib ka 2,5 peal olla? Kas selle määrab ainult maja kõrgus?
Samaaegselt vahetati pööningul ära ka õhutusventiilid ja tehti mitu korda õhutust. Kontrolliti ka muid kohti süsteemis kuna ühe esimese korruse korteri radiaatorid kahes toas läksid külmaks. Pärast õhutust soojaks ja kahe päeva pärast jälle külmaks. Nii mitu korda.
Praegu on soojad, kuna remondimees keeras viimases hädas püstaku kraani veidi kinni.
Olengi soovituse kohaselt rõhunäitu kontrollimas käinud ja vahepeal tõesti seisab ta 3,5 peal, aga kord avastasin ta ka 4,0 pealt, aga ka 3,2 pealt.
Sooviks teada, kas selline kõikumine on seotud välistemperatuuriga või on veel midagi ja kas on põhjust muretsemiseks?

Tänan

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Üldjuhul peaks küttesüsteemi rõhk olema suurem kui tema kõrgusest tulenev veesammas. 4 korrust+kelder+pööning - ca 2 bari kõrgusest +1 lisaks s.o. 3...3,5 bari peaks õige olema. Mis rõhuga on kaitseklapp? Selle rakendumisrõhk määrab ülemise piiri. Küttesüsteemi rõhk võib kõikuda ikka. See sõltub süsteemi temperatuurist ja sellest, kui hästi paisupaak vee paisumist/kahanemist kompenseerida suudab.