Küttesüsteemid


Küsimus: Kas tuleb küttesäästu kui asendame radiaatorkütte põrandaküttega?27.02.2015

Tere,
Tegemist eramajaga, köetav pind 80 ruutmeetrit. Hetkel seinas radikad, mida köetakse linna keskküttega, samas kasutame vahest ka Kalvis puupliiti, mis on ühendatud radikatega, et vajadusel puuküttega radikaid saaks kütta.
Sooviksime nõuannet, kas tuleb energiasääst, kui võtame radikad seintelt ära ja teeme põrandakütte, mida saab kütta linna keskküttega? Põrandas oleks temp madalam, aga samas pinda mida kütta on rohkem kui radikate korral. Kuidas saaks arvutada energiasäästu?
Millist soojussõlme oskate soovitada, mida linnaküttele vahele panna? Sealt saame ka sooja vett.
Praegu nt toimub radikate korral vabavool, ehk tavaliselt pump kraadi -7 kuni 0 juures ei olegi sisse lülitatud ja radikad on ikkagi mingil määral soojad ja kütet kulub vähem. Kas põrandakütte korral saab ka nii reguleerida, et teatud temperatuuri korral, kui temp erinevus on suur, siis pumpa sisse ei lülita ja põrandad on ikka mingil määral soojad?

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Põrandaküte annab võrreldes radiaatorkütte säästu vaid mõne protsendi. Ainult selle võrra, et õhu konvektsioon laealust ei küta. Köetava ruumi kubatuur on ikka sama.
Kui te siiski soovite põrandaküttele üle minna, siis tuleb soojuskandja temperatuur alla saada 25...35 kraadini ja kindlustada
torudes piisav voolukiirus. Sobivaid valmis pumbagruppe on poodides saada kuid otsige endale abiline, kes hüdraulikaosa õigesti kokku paneb.