Küttesüsteemid


Küsimus: Kas see on normaalne müratase, kui magamistoa seina taga oleva gaasikatla müra segab magamist?10.04.2015

Tere
2013 renoveeritud 38 m2 korteris on lokaalne gaasiküte, katel asub dushiga WC-s (2,5 m2) ja siseseinal. Kuna seina taga on magamistuba, siis katla töötamise ajal on müra selline, et väga ei maga. Ka teevad radikad ja torud sellise tugevusega häält, nagu oleks kraan lahti. Kas aitaks ümberprojekteerimine, katla viimine mujale? Või on probleem kasutajas, so annaks kuidagi režiimi timmida, praegu katel töötab intervallidena, kütab/vaikus. Katel ise ok, tuba soe.

Tänan!

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Katla vibratsioonimüra on väiksem kui sein, millel katel asub, on jäik ning ei ole seest tühi.
Torudes tekkiv voolumüra on väiksem, kui vähendada ringluspumba kiirust. Siiski ei soovita kasutada kõige väiksemat kiirust ( enamasti on neid kolm), kuna sel juhul ei pruugi pump pärast seismist alati käivituda. Küttesüsteemis tuleb muidugi korralikult õhutustada. Kui kuulete vulinat, siis on õhk süsteemis.
Väikeste korterite häda on selles, et kütteks vajalik võimsus on alati väiksem kui katla miinimumvõimsus. Soovitan kasutada ruumitermostaati, mis lülitab katla põleti ja pumba välja, kui ruumitemperatuur on saavutatud. Tulemus on see, et katel töötab ainult siis, kui tõesti on vaja.