Küttesüsteemid


Küsimus: Kas uued eurodirektiivid puudutavad ka varem ostetud gaasikatlaid?05.08.2015

Tere,
Mul on kodus 2005. aasta lõpus paigaldatud turbo gaasikatel ZSE24-4MFA. Kas minu katelt puudutab ka sügisel jõustuv eurodirektiiv? Mida soovitate ette võtta?
Aitäh

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Euroliidu nn. ökodirektiiv ei puuduta juba paigaldatud gaasikatlaid. Need võivad töötada oma eluea lõpuni. Teie 2005. aasta lõpus paigaldatud seade Junkers ZSE24-4MFA on varsti 10 aastat vana ning keegi ei tea, kaua ta veel kestab. Eesti "Küttegaasi ohutuse seaduse" § 4.1 p.3 kohaselt loetakse gaasiseadme kasutusajaks 15 aastat, kui tootja ei ütle teisiti. Koduseadmete tootjad ei ütle teisiti.

Nüüd on Teie otsustada, kas Teie katel toimib rahuldavalt. Juhul, kui otsustate kütteseadme välja vahetada, on praegu veel võimalus hankida samatüübiline (kinnise koldega ning sooja tarbevett mahutisse akumuleeriv) tavakatel ning teostada katlavahetus suhteliselt lihtsalt. Seda saate teha seni, kuni katlaid hulgimüüjate, kaupluste ja paigaldajate ladudes veel on.
Juhul kui Te seda ei tee, siis hiljem tuleb Teil praegune katel asendada kondensaatkatlaga. Selle katla kasutegur on küll tavakatla omast 10...15% kõrgem ja gaasikulu väiksem, kuid katlad on kallimad ja paigaldus keerukam. Kuna põlemisjääkide temperatuur on madal, tuleb paigalduse käigus välja vahetada katla õhu/suitsu-toru ning ehitada katlast väljuvale kondensaatveele äravoolutorustik.

vt. veel Delfi lugu-
http://kasulik.delfi.ee/news/uudised/euroliidu-uus-sugisest-kehtiv-noue-teeb-majaomanike-elu-oluliselt-kallimaks?id=71768939