Küttesüsteemid


Küsimus: Mida annaks teha, et gaasikatlaga toodetav soe vesi jõuaks kiiremini korteri teise otsa vannituppa?27.10.2015

Tere,
Lasin paigaldada 2 a tagasi Junkers ZWB 28-3C läbivoolukatla. Katel köögis kraani kõrval ja vannituba korteri teises otsas, soojaveeliin sinna ca 14 m. Probleemiks see, et soe vesi jõuab reaalselt vannituppa kohale väga hilja peale kraani lahti keeramist. Pole küll mõõtnud, aga tundub, et pool ämbrit kuni ämber vett kindlasti tuleb enne alla lasta kui duši alla kannatab minna.
Pakkusin ise kohe välja, et peaks äkki elektriboileri vahele panema, mida toidetaks gaasikatlast aga paigaldaja ütles, et pole vaja. Saan aru, et mingil määral aitab ehk tarbeveetemperatuuri katlal suuremaks sättimine aga mitte revolutsiooniliselt. Kas lahenduseks võikski olla ainult boileri vahele panek. Plastist soojaveetoru on korralikult plasthülsi sees ja täies pikkuses asub toas aga ei ole küll soojustatud, mida raske teostada esteetilistel kaalutlustel. Kahjuks vist katla sisemine pump ei saa juba liinis olevat vett päevasel ajal aeg ajalt ringi pöörelda ja kuumaks ka kütta? See oleks ehk muidu mingiks teoreetiliseks lahenduseks.

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere.
Lihtsaim lahendus on tõesti puhverboileri paigaldamine tarbimispunkti lähedusse. See peaks siis sooja vee kiiremini kraanini tooma ja siluma temperatuurikõikumised.
Sooja tarbevee retsirkulatsiooni ühe toruga teha ei saa, vaid vaja on
ka lõpppunktist tagasitulevat toru ja pumpa ringluse tagamiseks. ZWB28-3C katel küll võimaldab seda, kuid arvestada tuleb energiakuluga sel ajal, kui sooja vett ei tarbita. Seetõttu peavad nii minev kui tagasitulev toru olema väga hästi soojustatud ning pumba tööd peaks juhtima taimer.