Küttesüsteemid


Küsimus: YORK õhk-õhk soojuspumba töö11.08.2011

Kas õhksoojuspump vajab ka hooldustöid mingi ajavahemiku järgi? Kuna torustik asub seina sees, siis kas on võimalik, et suvel jahutades tekib sinna hallitus? Kui jah, siis mis aitaks? Talvel kipub välisseadmesse tekkima jää mis takistab ventilaatorit. Mis selle vastu aitaks, veega sulatamine on kõrguse tõttu ebamugav?

Vastus: Tauno Topkin, küttesüsteemide müügijuht, City Kliima OÜ, www.citykliima.ee

Kõik mis liigub see kulub. Kindlasti oleks soovitav korra või kaks korda aastas seadet hooldada. Olenevalt seadme töökoormusest ja paiknemisest vahest isegi neli korda aastas.

Üldjuhul on freoonitorud isoleeritud ja hallitust seina sisse ei teki. Kui hallitus ikkagi tekib, siis järelikult on torud isoleerimata. Siis tasub sein lahti võtta ja torud ära isoleerida.

Jää võib tekkida mitmel põhjusel:
1) Kui seade on hooldamata - soojusvaheti on must ja seadme võimsus selle tõttu väiksem. Aitab kui tellida hooldus.
2) Välisseade on valesti või valesse kohta paigaldatud. Jäätumist soosivad suured tuuled. Välisseadmed, mis paiknevad katusel, jäätuvad kiiremine. Aitab kui seade ümber paigaldada.
3) Kui seade töötab ülekoormusega. Tihti valitakse liiga väike seade ja ilma lisakütteta võibki seade jäätuda. Aitab kui kasutada lisakütet.
4) Kui ruumi temperatuur on madal ja sulatuseks ei saada vajaliku energiat. Välisosa sulatus jääb poolikuks ja seade hakkab jäätuma. Aitab kui kasutada lisakütet.
5) Talvevarustus on riknenud või töötab puudulikult. Aitab kui tellida seadme hooldus.

Tasub ka üle kontrollida, kas tegemist on ikkagi soojuspumbaga. York toodab põhiliselt konditsioneere. Võibolla on teil tegemist konditsioneeriga, millel puudub talvevarustus. Aitab kui seade välja vahetada inverter soojuspumba vastu.