Küttesüsteemid


Küsimus: Miks gaasikatel end pidevalt sisse-välja lülitab ja kas rõhu langemisel võib olla ka muu põhjus kui leke?20.11.2015

Tere
Seinal asetsev gaasikatel Junkers Eurostar on ühendatud tarbevee boileriga. Vana boiler oli katlakivi täis ja sai pandud uus (220L). Kui ainult tarbevett kasutasime suvel, oli kõik OK. Nüüd, kui I korruse pesemisruumi põrandaküte ka taga (ülakorruse radiaatorid kinni), katel (gaasileek) lülitub iga 3min tagant tööle. Töötab umbes 20sek ja lültab välja ja 3 min pärast taas tööle ja nii 24/7.
Lisaks tarbeveele kütab pesuruumi põrandat, mis on ca 20m2, gaasikulu u 4m3/24h. Kas selline sisse-välja lülitamine on normaalne? Vanasti ei olnud nii tihti. Ja teine küsimus. Panen pidevalt rõhku katlasse juurde, et manomeeter näitaks 2bar, kuid vajub ikka alla - iga 4 päeva tagant panen juurde. Torumees ütles, et kusagil peab leke olema. Kas on muid variante? Ette tänades

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere.
Kuna suvel katel toimetas ainult tarbeveega, siis kütteosa probleem ei avaldunud. Katla käitumine viitab väga väikesele, ebapiisavale tsirkulatsioonile küttesüsteemis - temperatuur tõuseb kiiresti, kuna ringlust ei ole. 3 minutit on juhtplokist etteantud minimaalne kahe järjestikuse süütamise vaheline aeg. Talvel jääte sellise aeglase küttevee ringluse korral külma. Kontrollige filtreid süsteemis ja kraanide asendeid. Muidugi ei saa välistada, et katlas on mingi rike või ummistus.
Kui teil varem küttesüsteemi rõhuga probleeme pole olnud, siis võiks arvata, et leket iseenesest pole tekkinud. Kontrollige paisupaagi korrasolekut. Tühja paisupaagi vasturõhk peab olema ca 1 bar. Arvatavasti see nii enam ei ole. Kui paisupaak on katki, siis tuleb see asendada või paigaldada odavam katlaväline paak.