Küttesüsteemid


Küsimus: Kas gaasikatla tarbevee temperatuuri ühtlustamiseks sobib ka termostaatsegisti või peab muul viisil lahendama?11.02.2016

Maja kütmiseks ja tarbevee saamiseks on paigaldatud gaasikatel JUNKERS ZWA 24 2A23 läbivoolukatel. Probleemiks see, et soe vesi jõudes vannitoa segistisse, on kord liiga kuum, kord jälle liiga külm. Milline võiks olla lahendus, et vee temperatuur ei üllataks ebameeldivalt?
1.kas oleks vajalik nn. puhverboiler, mis saab toite gaasikatlast,
2.kas piisab tavalisest tarbevee termostaatsegistist (näiteks TR-35-65) või on vajalik paigaldada veesegamiskollektor ESBE VMB 400
3.või on mingi muu lahendus.
Lugupidamisega

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Kõigepealt peab aru saama temperatuuri kõikumise põhjusest. See võib olla külma vee rõhu muutumine, võib olla sooja vee tarbimise muutumine (avatakse teine soojaveekraan), võib olla termostaatsegisti omapära (sooja vee vooluhulk on väiksem kui katla minimaalne tööks vajalik) või lõpuks ka katla rike.
Selge on see, et püsiva vooluhulga korral peab ka sooja vee temperatuur stabiliseeruma.
Kindlasti aitab elektrilise puhverboileri paigaldamine katlaga järjestikku. Sel juhul saate sooja vee kätte kiiremini ning mahuti silub temperatuurikõikumised. Samas pole elektrit vaja vee üleskütmiseks vaid ainult seatud temperatuuri hoidmiseks.
Termostaatsegistit kasutada ei soovita. Just sel põhjusel, et sooja vee vooluhulk ei ole pruugi olla stabiilne.
Omatoimelise 3-tee ventiiliga saate piirata kuuma vee temperatuuri, kuid ka see ei toimi hetkeliselt.