Küttesüsteemid


Küsimus: Kuidas puhastada lõõre pigist?26.09.2011

Tere!
Olen kütnud ahju ja pliiti märgade puudega. Selle tagajärjel on korstnasse tekkinud pigi, mille kohta korstnapühkija ütles, et seda päriselt ära ei saa. Lisaks ei lähe ka üks siiber täielikult kinni. Korstnapühkija soovitas mul kasutada kütmisel mingit poes müüdavat kemikaali, mis puhastab lõõre pigist. Selle kemikaali pakendilt lugesin, et tegemist on ikka väga tugeva mürgise vahendiga mida mina kasutada ei soovi. Siit küsimus: kas oskate soovitada mingit looduslikku vahendit, millega saaksin oma korstna ja soojamüüri lõõrid pigist puhtaks (ja et ka siiber jälle korralikult liiguks)? Olen kuulnud, et lõõre puhastab, kui kütmisel lisada puudele kuivatatud tooreid kartulikoori ning et sama toimega on ka kartulijahu ehk tärklis. Kas see info vastab tõele? Mul on vanast ajast olemas suur kotitäis tärklist, kuidas seda lõõride puhastamisel täpselt kasutada?
Tänud vastuse eest!

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Tere Küsija,

• iidne variant on pigi põletada
• katulikoortes ongi toimeaine tärklis
• haavapuud
• uued kütteseadmed
• pühkida, pühkida, pühkida
• ainult korstnate puhul on tugev alternatiiv kettpuhasti

Ainult tärklis ja haavapuud ei ole võlurohi. Ära rikutud kütteseadmeid ei pruugigi enam kunagi normaalselt tööle saada.

Eks tuleks mõne tegusama korstnapühkijaga asjad selgeks rääkida. Tärklise ja/või kartulikoorte kasutusprintsiip on sarnane keemia omaga. Vastavalt kasutusjuhendile.

So: Kütmise ajal või peale kütmist sütele. Ning iga nn kuuri järel harja nii soojamüüri, ühenduslõõri, kui ka korstnasse.

Iga kord tuleb kutsuda korstnapühkija. Kui pigi on palju, ei ole välistatud ka pigiummistused.