Küttesüsteemid


Küsimus: Millistest kividest teha lihtsat ahju, kui punastest kividest (liiga levinud) väga ei soovi?02.02.2012

Kuidas suhtuda punasesse pottsepa Aseri tellisesse? Ei meeldi mulle tegelikult, kuna kõigil on selline. Milliseid valikuid veel oleks?
Teadjamad räägivad, et sellel on kõige parem hinna ja kvaliteedi suhe. Mida üldse arvestada kivi soetamisel - tihedust, erikaalu, hinda jne? Küsimus on ainult Aseri telliste kohta. Salasoov on redutseeritud red punane, mis nägu jääb, liialt kirju? Ahi tuleb tavaline (mitte kamin-ahi) ja sirgete nurkadega. Millist ust võiks eelistada (Läti, Soome) ja kas klaasist või malmist hoopiski? Tänud vastamise eest.

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Tere Küsija,

Maitse-eelistuste osas nõu anda on äraütlemata raske töö. Ma saan aru, et küsite PTT kohta. Mina isklikult jään kahtlevale seiskohale, et tänapäeval puhasvuuk müüritist sellest laotakse (tohutus koguses).
VTT on ilmselt välimuselt paslikum. Ukse paneb paika ikka ahju olemus. Põhimõtteliselt on olemas suured kui ka väiksed uksed täismalmist ja/või klaaspinnaga. Milline oleks Teie soov?
Pisut oleneb ka ahju konstruktsioonist. Uksevalikul peab olema teada, kas on restkoldega või umbekoldega ahi.
Kindlasti on kõikidel tootjatel olemas tellistest näidisteid müügisaalis ning kodulehtedel nn müürinäidised ja siiani olen saanud väga ammendava vastuse, et milline kivi mis moodi tunduma hakkab.
http://www.wienerberger.ee/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/Start05&sl=wb_ee_home_et
Hinna ja kavaliteedi peab välja suutma tuua pakkumises pottsepp. Ma ei hakka siinkohal pikalt arutlema erinevate tootjate või edasimüüjate sooduskampaaniate tingimusi või eesmärke. Kindel on see, et kivihinnad on erinevad. Kallim kivi on ka siis kallim, kui II sordi kivi müüakse nn omahinnaga.
Tasub vaadata ka http://www.lode.lv/ . Kui aga kõik tehasekivid tunduvad igavad, peaks laskma ahju kas krohvida, värvida, plaatida. Alternatiiv on käsitsi vormitud tellised.

Tehniliste andmete poolelt on kõikidel tootjatel kodulehtedel kivsertifikaadid olemas, neid kõrvutades saate leida erinevate materjalide erinevad omadused. Sellest lõppjärelduste tegemisel oleks mõistlik oma tulevane meister lauaäärde nihutada.

Jaksu otsustamisel!