Küttesüsteemid


Küsimus: Millist puuküttel keskkütte lahendust soovitate, kui praegu on pliit ja õhk-kütte kamin?17.02.2012

Osaliselt soojustatud maja 100 m2, 2 korrust. Majas pliit ning õhk-kütte kamin. Tahaks lisaks keskkütte süsteemi (puuküte), sest teise korruse kasutuselevõtuga sooviks ka sinna sooja. Osadele ruumidele on paigaldatud põrandasse torud.
Millist süsteemi soovitaksite, kas keskkütte katelt (millist) või pliidi asemele keskkütte pliiti. Mis võiks olla orienteeruv maksumus? Sooviks sellist versiooni, mis toimiks ka siis, kui elekter ära on (viidates selle talvisele 7-päevasele elektrita olekule). Võiks olla ka lahendus, millele kannataks hiljem lisada päikesepaneelid.

Vastus: Siim Söödor, kütte- ja veesüsteemide ostujuht, Toru-Jüri OÜ, www.torujyri.ee

Tere.

Soovitan 7-ribilist malmkatelt koos akumulatsioonipaagiga. Akumulatsioonipaagi suurus võiks olla kuskil 1000 liitrit. Kui akupaagiga süsteemi puhul kaob elekter pikaks ajaks ära, siis on küll nii, et ringlust ei teki ning süsteem kuumeneb üle. Sellisel juhul tuleks varustada tsirkopump UPS süsteemiga, mis tagab kuni 12 tunnise voolukao. Kui aga süsteem ehitada ilma akumulatsioonipaagita ning kui katlamaja asub keldrikorrusel ja süsteemiradiaatorid kõrgemal, siis tekib nn vabavoolu süsteem.