Küttesüsteemid


Küsimus: Miks korstnakivid pragunevad ja kuidas pragu likvideerida, varjata?18.09.2012

Tere hea Pepe!

Veidi murelik, kuna sai külmaga üleköetud suhteliselt vastvalminud kuid sisse töötatud kamin/korsten (u 5 meetri kõrgune, kokku u 6,8m).
Asi selles, et aasta tagasi lasin ehitada sauna kamina ja korstna alla sai korralik taldmik ehitatud (mis küll suure külmaga korra liikus, kuid sellest pole probleem tingitud).
Korsten 1 lõõriga, punasest tellisest. Sinna lõõri peaks hiljem tulema veel kerisest väljuv suits. Ehitus viimases staadiumis.
Peale mõne kuu möödumist, kui suurem külm saabus, sai tehtud tiba suurem tuli kamina alla ja lõi kamina pealt kaminapoolsesse korstakividesse vertikaalis mööda vuuki praod sisse ja sedasi mingi 14 rida kive üles välja. Pooled neist paisutas kuumuse ajal ikka sellisteks, et praod silmnähtavalt pundusid.
Küsimus selline - kas peaksin laskma kivid välja vahetada või kannataks praod ilma kive välja võtmata mingi segu või keemiaga nt. kuumutamise ajal, kui praod esile tulevad, kinni täita? Nüüd pole see laotud kivi ehk oma ilus nii oluline, et mõte isegi üle krohvida, kuid teadupärast krohvi sisse tulevad praod varem või hiljem jälle läbi pragude. Või ma eksin? Mis teha?
On head nõu antud probleemi lahendamisel?
Teie professionaalsusele lootma jäädes

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

oih!

kui müüritises on keemiline side ikka katkenud, on võimalik seda tõepoolest püüda parandada, püüdes hoolikalt seda puhasvuuki tühjaks kraapida ja siis uuesti müüriseguga täita.
Olgugi, et see ei ole teab mis huvitav töö, kui kõik see tundub raske, on alati võimalus uuesti ehitada. Samas eelarve ja töömahu probleemid.
Jääks veel võimalus kivid välja raiuda, uued panna ja siis terve müüritis krohvida. Krohvi võiks ka armeerida.