Küttesüsteemid


Küsimus: Kas teise korruse saun võib suitsu sisse ajada põhjusel, et esimeselt korruselt enam ei köeta ja suitsulõõr on kinni ehitatud?21.01.2013

Tervitused!
Meie maja on 8 korteriga, 2-korruseline, ehitatud 1959/1960. Vannitubades olid puuküttega vanniahjud. Kahte korterisse ehitasid uued omanikud vannitoast sauna, teiste korterite vannitubades on igaüks vastavalt oma võimalustele eri aegadel vanniahjud asendanud elektriboileritega KINNI MÜÜRIDES SEINAS OLEVA SUITSULÕÕRI AUGU. Nüüd on olukord selline, et teisel korrusel oleva saunaga korteri omanik süüdistab esimese korruse elektriboileriga korteri omanikku selles, et kuna ta müüris kinni suitsulõõri augu seinas, siis ajab tema saun kütmisel suitsu sisse. Ja üleüldse tema jutu järgi lagunevat maja korstnad, sest me ei saa ju millegagi nüüd enam kütta (vanniahjud välja lõhutud), aga soojust korstnad vajavad. Ahjude/pliitide korstnad on eraldi. Lootes, et jutt väga segane ei saanud, jääme Teie vastust ootama!

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Tere!
Vastan lühidalt. Igasugune iseenese tarkusest asjade ümberehitamine toob kaasa segadust ja süüdistusi.
Vastan esmalt korstnate osas – kivikorstnad vajavad soojust ja neile meeldiks ka pidev küte, kuid see tarkus ei lahenda hetkel suitse sisse ajavat sauna muret.
Kortermajas puuküttega saun ei ole nalja asi, kui on hädaolukord, tuleb sellest viivitamatult teatada Päästekeskusesse.
Kogu selle teksti põhjal oletan, et hoones ja korterites ei ole ammu tehtud plaanilisi hooldustöid, võib–olla oleks olnud sellest ammu abi. Olgu. See ei aita muret lahendada.
Korstnad on kogu ühistu ühine vara, selle hoolde peab ühistu tellima iga-aastaselt. Teen ettepaneku tervele hoonele tellida korstnapühkimine. Koos sissepääsuga kõikidesse korteritesse!
Peale pühkimist ja tõmbekontrolle peaks olema selge kas on tegemist lihtsalt lohakusega või tõsisemat laadi probleemiga. Tellised korstnas, ummistunud korstnajalg, hooldamata küttesüsteem.
Esimesel juhul saaks abi vast plaanilisest hooldusest, kui probleem on tõsisem, tuleb teha pakkumine ja võib-olla ka siis vajalikud uuringud (näiteks lõõri uuring kaameraga – võib ju olla, et korstna vahesein on katki) süüdistused on, aga kumbki osapool ei ole otseselt süüdi. Aeg on teinud oma töö. Samas võis ju ka paigalduse käigus selguda, et olemasolev lõõr on umbes ja seade ühendati mõnda teise. Selles teises aga juba on midagi.
Meeldiv oleks ka teada mismoodi on maja projekteeritud, kas uksed ja aknad on uued ning kas hoonel on ka projekt. Korruse plaanid jne. Miks? Võib-olla on teie maja just üks neist, kus kõik on uus, justkui parem aga endisaegne vent. ja korstna süsteem nüüd tasakaalust väljas.
See ehk aitaks lihtsamalt mõtestada, mis Teil seal tegelikult juhtus. Taastada tuleks esialgne projekteeritud mõte. Igas korteris omad küttelõõrid ja ventilatsioonilõõrid.