Küttesüsteemid


Küsimus: Mis on põhjuseks, et uus korsten on väljastpoolt täitsa märg ja pigiveega määrdunud?18.03.2013

Tere,
Eelmine suvi sai lastud ehitada uus kamin-ahi ja laotud majale uued korstnad, kuid nüüd on suur mure - korsten on väljastpoolt täitsa märg (pigivesi). Seda nii katusest väljaulatuv osa, kui ka katuse alt ja maja teise korruse osa ajab pigi välja. Korstna laduja arvab, et tegu on sellega, et piisavalt kuum suits ei jõua korstnasse, tekitades sellega veeauru korstna seinale. Ahju ehitaja välistab selle võimaluse, arvates, et korstna ladumisel on kiirustatud ja korsten läheb ülevalt natuke laiemaks, tekitades sellega suitsu väljumisel nn. korgi ette ja see tekitab veeauru korstna seinale.
Kas need väited peavad paika?

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Tere,

esiteks vabandan viibinud vastuse pärast. Paar asja on lihtsad ja selged. Paar nüanssi Teie kaasuses vajaks kas väljaselgitamist või järgi uurimist.
1. Kas on võimalik, et on külm, pikk korstnaosa pööningul? Ehk on võimalus isoleerida mittepõleva villaga nõnda, et oleks täidetud ka tuleohutusnormid?
2. Raudselt saab kinnituse, et kastepunkt on olemas ja see töötab. So suitsugaasid jahtuvad tõepoolest nii madala temperatuurini, et korstna töö on häiritud. Silmnähtavaks tulemuseks vesi. Pigivesi.
3. Kas ahjus kütuse põletamiseks on piisavalt õhku? (vahetatud uksed ja kanad. Renoveeritud villa ja tuuletõkke jms).
4. Kas ahi on projekteeritud ja ehitatud vastavalt vajadustele ja nõuetele? On ehk olemas projekt, kust saaks kontrollida esimest ja väga lollikindlat asja. Kas lõõride pikkus ei ületa juhuslikult korstna pikkust. Millestki peab olema kehv tõmme ometigi tingitud.
5. Millega ahju köetakse, kuiv puu, praht? Kas ahju tootja andis teile kasutusjuhendi ja kas olete sellest ka kinni pidanud?

Lühidalt - esimene väide võiks põhimõtteliselt paika pidada aga teise osas ma asun kahtlevale seisukohale.