Küttesüsteemid


Küsimus: Millist gaasikütte seadet valida väiksesse korterisse?12.02.2013

Tere,
mul on renoveeritud puumajas 2. korrusel 30 m2 suurune korter. Korteris oli algselt ahiküte, kuid kinnisvaraarendaja tõmbas majja ka gaasikütte jaoks toru, kuhu ma saaksin ühenduda.
Palun soovitage, millised gaasikütte seadmed peaksin valima. Gaasiga peaks siis suutma kütta korteri (radiaatorid), sooja vee köögikraanis ja vannitoas (dušš). Korter on avatud kujundusega. Eelistaksin väikest seinale paigaldatavat seadeldist (paigutatakse eraldiseisvasse wc-sse).
Et hetkel on korteris remondi algusjark, siis kasutaksin võimalust seadmete paigalduseks just selles staadiumis.
Lugupidamisega,

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Kuigi algselt võib tunduda, et väike korter vajab väikest seadet, siis päris nii see pole. Kuna tarbevee otsetootmiseks on vaja vähemalt 20...24 kW võimsust (see tagab 35-kraadise temperatuuritõusu korral tootlikkuse 10 l/min), siis on ka enamik kütteseadmed sellise võimsusega. See tähendab, et kütteseadet peaks juhtima ruumitemperatuuri järgi. Sel juhul köetakse tuba vaid siis, kui tegelik ruumitemperatuur on madalam etteantust.
Gaasipaigaldistele kehtivad omaette normid, seetõttu soovitan otsida kõigepealt projekteerija, kes peaks suitsuärastuse, ventilatsiooni ja põlemisõhu lahendama. Alles siis saab öelda, kas teie pakutud paigalduskoht on sobilik. Üldjuhul gaasiseadmeid WC-sse ei panda, kuna ruum on väike. Lubatud on vaid kinnise põlemiskambriga (turbo) seade, mis põlemisõhu võtab õuest.
Kütteseadmeid, mida kasutada, on kõikidel tootjatel - Junkers, Immergas, Vaillant, Viessmann, Baxi jt. Uurige lähemalt vastavatelt kodulehtedelt. Ilmselt pole teil mõtet kondensaatkatlaid uurida, kuna väikese korteri ja radiaatorkütte korral olulist rahalist võitu pole võimalik saada.
Edu.