Küttesüsteemid


Küsimus: Kuidas uuendada seestpoolt vana korstent?28.12.2013

Tere!
Korstnal on vanust ca 60 aastat, lõõri sisemõõt ca 30x30cm ja korstna kõrgus 12 m. Kasutan umbkoldega kolmelõõrilist plekkahju ja Kalvis katelpliiti 10 kw. Kuna antud küttevõimsus on vist korstna jaoks väike, pigitab korsten seespoolt. Sooviksin korstna renoveerida:
1. seespoolt seguga - vist ei päästa pigitamiset
2. paigaldada paindtoru
3. paigaldada jäik toru
Milline variant oleks kõige õigem ja kas metalltoru peab antud küttekehade suitsugaasidele vastu?
Kui paigaldada jäik toru, siis millega täita toru ja korstnalõõri vaheline tühimik? Kergkruusa puhul pidavat hakkama metalltoru korstnast välja ronima seoses metalli paisumise ja kokkutõmbamisega. Ise valaks antud vahe heameelega vedelat segu täis. Kas korstna sisepind peab ennem toru paigaldust olema ideaalselt puhas?
Paigaldaks 160 mm läbimõõduga suitsutoru.
Tänan

Vastus: Pepe Sussen, pottsepp, korstnapühkija, OÜ Potipoiss, www.potipoiss.ee, www.twitter.com/Potipoiss

Tere küsija.

Teen küsimuse kolmeks.
Pigitamise tõenäoline põhjus on siiski liiga madal suitsugaasi temperatuur. Enne igasuguse renoveerimise vms tegevusi peaks välja selgitama, mis on selle põhjuseks, sest pigi on tagajärg.

Kas katlal on akupaak?
Kas on piisavalt põlemisõhku?
Kas põlemist reguleerivad klapid, siibrid on korras?
Kas tõmme korstnas on piisav?

Kui see 60 aasta vanune korsten on läbi pigitanud, tasuks see lihtsalt välja vahetada uue kaasaegse toote vastu. Näha seejuures mõlemale seadmele ette eraldi nõuetekohased lõõrid. Ainult kolmelõõrilise jaoks on seda lõõri selgelt palju. Ahjule oleks 12x25. Mis ütleb katla kohta tehas?

Mistahes renoveerimise tarvis on vaja korstnast kätte saada pigi. Võimatu on see juhul, kui kivid ja segu on läbi pigitanud. Eemaldada saab klassikaliselt põletades. Keemiaga ja kettpuhastiga. Nii seguga tegijaid on kolm. Eeltingimus on pigivabadus.

Miks just segu? Mis oleks selle eelis?

Toruga? Toru vahet ei täideta millegagi. Kas see toru ei hakka näiteks veel rohkem suitsugaasi jahutama ja siis on tulemiks pigijõgi? Kas siin on eelis näiline lihtsus? Torud on erineva töökeskkonna jaoks. Peab vaatama katla kasutusjuhendit.

Kui toruga ei saa ja segu ei aita. Pakun lahenduseks Furanxlex:
http://www.korstenpuhtaks.ee/furanflex-lotildeotilderivooder.html