Küttesüsteemid


Küsimus: Millise lahendusega põrandaid kütta, kui seni on soojuspump ja soojamüürita kamin?06.03.2014

Tere. Sooviks nõu, mis oleks parim valik? Nimelt on maja põranda alla paigaldatud torud ning üles radiaatorid, et pidi tulema ioonkütte süsteem. Katelt ei paigaldatud. Olemas on majas ka soojamüürita kamin, mida eriti ei kasutata ning õhksoojuspump. Siiani on pump kenasti ära kütnud ning krõbedama külmaga oleme ahjutäie tuld juurde teinud. Nüüd aga 2 väikest last majas ja oleks tõsisemalt vaja, et põrandad soojad oleks ning ka ülemised radiaatorid. Mida üldse saab selle süsteemiga ühendada ja mis oleks mõistlikum ning soodsaim lahendus. Soodsaim just igakuiselt! Hea oleks, kui ka boileri saaks läbi katla panna, aga see pole primaarne.

Vastus: Simmo Paomets, tehniline juht, Gaspre OÜ, www.gaspre.ee

Tere
Ega teil palju valikuid ei ole. Kui algselt soovisite ioonkatelt, siis ilmselt olite nõus ka puhta elektri hinnaga. Kui sellega võrrelda, siis õhk-vesi soojuspumba energia on 2...3 korda soodsam. Süsteemi võib keerulisemaks ajada, kui ka tahkekütte katel ja akumulatsioonipaak lisada, kuid kas selleks on ruumi ja soovi? Sel juhul on akupaagi ühendamine madalatemperatuurilise küttesüsteemiga suhteliselt lihtne ning sinna võib lisada erinevaid soojaallikaid, k.a. päike ja/või gaas ning lahendada nii soe vesi kui küte.
Kui te aga otsite lihtsat lahendust, siis õhk-vesi soojuspump, mis võiks olla tugevalt aladimensioneeritud (kuna lisakütte allikad on juba olemas), on minu arvates esimene valik.