Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas hallitus võib tekitada terviseprobleeme?22.04.2014

Tere!
Ostsime 2007. aastal korteri. Maja on ehitatud tuhablokist, pritskrohvitud. 2008. aastal sai maja uuesti krohvitud, lihtkrohv ilma soojustuseta ja kaks kihti värvi. Kuni 2009 kevadeni oli majas kaugküte ja alates 2009. aasta sügisest maja enda katlamaja vedelkütusega. Iga aastaga on kütus kallimaks läinud, ning inimesed ei jõua väga suuri arveid maksta. Kuna maja soojustamata kütame rohkem ilma. Alates 2012 aasta sügisest on hakatud kütma säästlikult öösel 17 kraadi ja päeval 20 kraadi. Öösel on meil tõesti 17 kraadi ja päeval on siiski 18-19 kraadi. Vannituba ja wc on eraldi, seal on keskmine temperatuur 17-18 kraadi. Alates 2012 aasta sügisest on korteris hakanud kolmes ruumis seinad hallitama. Ja need jäävad kõik ühele poole maja. Oleme küsinud nõu päris paljudelt inimestelt. Üks arhitekt, kes käis meie juures, ütles, et sealt poolt, kus hallitab, on krohvitud polumer krohviga ja see ei lase seinal hingata.
Meil on kaks väikest last. Kellel on sellel aastal olnud kogu aeg mingi hingamisteede probleem. Vahest tundub, et nad ei saagi terveks kui jäävad kohe jälle haigeks.
Kas hallitus tekitab selliseid terviseprobleeme? Kas asi võib olla selles, et on vale krohv ja ebapiisav küte? Mida võiks edasi teha?
Ette tänades!
Lugupidamisega

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Kahjuks toodud info põhjal ei oska midagi soovitada. Hallitusseened on liigiti inimestele erineva mõjuga ja seega ei saa väita ka terviseprobleemide teket seintel leviva hallituse tulemusena. Probleemile lahenduste leidmiseks oleks vaja korteriga tutvuda. palun kirjutage kalle@mycology.ee kuskandis korter asub, liigun palju ringi ja võin tasuta tulla kiire esmase ülevaatuse teha (kui sinnakanti juhtun sõitma).