Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Millest võis keldrisaun hakata pärast remonti hallitama, kas laudade õlitamisest?12.06.2014

Tere!
Meil on pea 40 aastat eramaja keldris olnud saun. Probleeme pole olnud, kuigi kerge niiskus on keldris ju alati. Kevadel tuleb ka väheke vett sisse, mis kenasti ka ära kuivab. Kelder on krohvitud seintega, seinal on 10cm vana klaasvatti, seejärel fooliumitaoline roostevaba plekk aurutõkkeks ja selle peal voodrilaud. Kogu krempel on niiskuse vältimiseks metallkarkassiga seinast eemale toodud. Aastakümnetega oli osa laudise alumistest otstest mädanenud ja sai välja vahetatud. Kogu remonditud ruum sai eco oili saunaõliga seekord ka üle tõmmatud. Talvel probleemi polnud, aga esimeste kõvade soojadega avastasin, et seinal on õhuke hallikas kiht mis käega pühkides kergesti ära tuleb. Käele otseselt midagi ei jää. Kelder on hästi tuulduv, kolm akent on pidevalt lahti ja ventilatsiooniavad on avatud igas ruumis. Kuna varem sellist probleemi pole olnud, siis äkki on süüdi saunaõli? Kas on võimalik, et õli ei lase puidul hingata ja ära kuivada või hoopis soe akendest tulev õhk? Keldripõrand on külm, aga temperatuur 17 kraadi, tekib kondents ja seintele kerge hallitus? Probleem pole igal pool vaid mõnes kohas välisseintel. Keldrit niiskusvabaks nagunii ei saa, aga mida oleks võimalik teha?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Muutsite remondi käigus kahte tegurit - panite seina uue puidu ja töötlesite pinna õliga. Mõlemas neist sisaldub orgaanilist ainet, mis on hallitusseentele heaks kasvupinnaks. Eriti tingimustes kus on ka suhteline õhuniiskus on kõrge (välisseina vahetu lähedus). Probleemi lahendamiseks soovitan leida õlibaasil fungitsiide (näiteks Deepkill) ning sellega laudise alumine osa üle töödelda. Võib ka otsida lauaimmutuseks mõeldud õli, millele on juba lisatud fungitsiidset toimeainet ja sellega pind veelkord üle töödelda.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt