Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Millega ja kuidas puhastada vammist kahjustatud kivivundament?14.08.2014

Tekkinud kahtluste peale võtsime oma vana talumaja põranda üles ja ilmnes, et asi on hullem, kui algul arvasime. Nimelt kogu põrandalaudade alumine pool oli valge. Interneti abiga tegime ka ekspertiisi ja tundub, et tegemist on majavammi niidistikuga. Pilte leidudest võib vaatadta siit:

https://drive.google.com/folderview?id=0B2t9iWSZDaX1YlZLamxJbllrTzQ&usp=sharing

Ilmselt üsna ammustest aegadest on põrand valesti ehitatud - alumised talad olid otse vastu pinnast ja must põrand oli (ilmselt rottide kaitseks) üle valatud seguga ning mitte mingisugust õhuvahetust pealmiste põrandalaudade all ei toimunud.
Kogu põrandamaterjal läks otsejoones hävitamisele (enamasti põletasime) ja samuti sai ka põranda all olnud pinnast välja veetud.
Lugesin eelmistest postitustest, et nüüd oleks vundamendi kivid vaja samuti puhastada valgest korrast, aga tekkis küsimus, millega ja kuidas?
Teiseks tekkis küsimus, kuna maja keskelt jookseb läbi vundament, kas võib põhimõtteliselt teha põrandad korda kahes osas (kuivõrd vamm läbi kivi ei levi ja seinapalkidel vammi pole)?
Maja seinapalgid võtsime ka lahti, st eemaldasime igasuguse pealmise materjali. Kui visuaalsel vaatlemisel seintel vamminiidistikku näha ei ole, kas sellest võib järeldada, et seinad on vammist puutumata ja nendega me ei pea otseselt midagi ette võtma?
Kas on ehk näpunäiteid, millele tähelepanu pöörata, enne kui nüüd (peale materjalist puhastamist) hakkame mürgitama ja hiljem ka uut põrandat tegema?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Tänan fotode ja põhjaliku küsimuse eest.
Kõigepealt kahjustava seene liigist. Vaatsime teie saadetud fotosid koos mükoloogiga Eesti Mükoloogiauuringute Keskusest ja leidsime mõlemad, et antud seene puhul pole suure tõenäosusega (fotodega ei saa kindlalt väita) tegemist majavammiga, pigem on puitu lagundavaks seeneks korgikute perekonda (Antrodia sp.) kuuluv seen. Teades korgikute arenemistingimusi on teie hoones olnud tegemist soojaveelekkega antud piirkonnas.
Korgikute perekonda kuuluvate seente tõrje on oluliselt erinev majavammi tõrjest. Seega palume esmalt kindlalt määrata seene liik ning alles siis saan teie juhtumi puhul tegevusi soovitada. Seene liiki saate määrata, kui saadate niidistiku proovi Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA´le Heina 7, Tartu.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt