Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas petrooliga pritsimine aitab vammi vastu?19.08.2014

Tere,
Avastasin oma 100-aastase maja rehealuse nurgas muldpõrandal asetsevatel puunottidel sellise seene. Pildilink lisatud:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/58165697/20140805_101150.jpg

Sai puunotid kohe välja viidud ja lõkkes põletatud. Samuti sai kraabitud välja nende all paiknev pealmine mullakiht ja samuti ära veetud. Samas lähedale põrandale jäid mõned korralikud notid, kus esmasel vaatlusel ka mitte mingisugust hallitust polnud. Paari nädala pärast olid ka neil nottidel juba samasugused seened küljes. Kohe kõrval asub ka lubjatud toapoolne palksein ning vundament, kus õnneks ei paista ei hallitust, ega muid kahtlaseid algeid. Kraapisin muldpõranda uuesti üle ja pritsisin petrooliga. Nüüd paar nädalat hiljem vaatasin, et muldpärand on samast kohast kaetud sellise hallikassinise uduja kihiga.
Kas tegemist võib olla vammiga ja kas see levib ka mööda muldpõrandat ning mida ette võtta?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Foto ja kirjelduse põhjal on tõesti tegemist suure tõenäosusega majavammiga. Mulla teisaldamine oli õige otsus, lisaks võiks mullapinda kuumutada gaasipõletiga ning seejärel töödelga boorax pulbriga (300g/m2 - puistada pinnale ja segada kergelt rehaga). Kõige olulisem on kõikide puitelementide teisaldamine nii pinnaselt kui selle pealmisest kihist (põrandapinnast allpool).
Petrooleumiga pihustamine ei aita.

Parimate soovidega
Kalle Pilt