Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mida edasi teha kui oleme mürgitanud Boracoliga ja ka põletiga kuumtöödelnud, kuid vammi kolded tekivad tagasi?25.08.2014

Tere,
Vanemad ostsid mõningad aastad tagasi vanema maja. Tänaseks oleme aga avastanud, et kogu maja alune tuulduv vundament oli kinni mätsitud ja see oli lasknud (eeldatavalt) majavammil julgelt tegutseda. Ilmsiks tuli sellest, et põrandad hakkasid vaikselt läbi nõtkuma(vajuma). Lisaks kinni topitud vundamendituulutusele, oli veel eelmine tark omanik ehitanud vanale põrandale peale ka uue põranda (võib olla ka meelega, et varjata probleemi). Samas on tänaseks eelmine omanik manala teed, seega kohtusse ei ole võimalik pöörduda. Seega tuleks mõelda, kas tasub ja kuidas tasub maja korrastada taastada.
Hetkel oleme põranda välja tassinud ja ka seinad lammutanud. Seinad olid vanal majal karkassist ja saepurust. Lisaks oli seal igasugust sodi mida ilmselt nõukaaeg leidus. Lisaks oli vanale fassaadilauale peale löödud tepp-plaat. Seega olid ka seinad üsna umbsed. Lisaks seintele ja põrandatele, on aluspinnas välja tassitud. Aluspinnast ongi ca 1m ja seal all juba savisel pinnasel paas. Mis aga hoiab üsna kõvasti niiskust.

Lisan siia ka mõned fotod seenest.
https://www.dropbox.com/s/p8k3fwsq6l5rt4v/pilt1.jpg
https://www.dropbox.com/s/g24cz6gft8ngldo/pilt2.jpg
https://www.dropbox.com/s/5po51l3pec8nuli/pilt3.jpg
https://www.dropbox.com/s/rzi6axl0cnzznh7/pilt4.jpg
https://www.dropbox.com/s/yi1sha2vh0o5cge/pilt5.jpg
https://www.dropbox.com/s/nogydd38wir4zve/pilt7.jpg
https://www.dropbox.com/s/b7qmu03kv5wnj5p/pilt8.jpg

Oleme vammi ka mürgitanud Boracoliga, kuna seda leidus kaubanduses (siit lugedes seda te ei soovita). Samuti on pindasid kuumtöödeldud põletiga. Samas on kolded nädalaga tagasi tekkinud.
Kas üsna lahtise tuulduva vundamendiga on võimalik vammi jätkuvaid kahjustusi vältida? Kuna maja on üsna madal, siis isegi see on ehituslikult probleem (ilma katusekonstruktsiooni lõhkumata).

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Fotode põhjal on tõesti tegemist majavammi kahjustusega. Mis puutub Boracoli, siis teie juhtum pole esimene, kus sellest kemikaalist pole abi olnud, lisaks on selle kemikaali ohtlikkus inimesele ja keskkonnale suurem mitmete teiste omast.

Selleks, et seenest jagu saada ei piisagi tihti kemikaalist, vaid on vaja ehitusalaseid, täpsemalt ehitusfüüsika alaseid teadmisi. Majavammi arenguks on vajalik mitmed tegurid - puidu olemasolu (toitained), sobiv temperatuur ja puidu niiskusesisaldus esmajärjekorras, kuid lisaks veel ka happelisust reguleerivate ainete olemasolu, ümbritseva õhu kõrge suhteline niiskus ning päikesevalguse (UV kiirguse) puudumine. Soovitan lugeda siinkohal raamatut "Majavamm, puukoi ja teised kahjurid".

Seega tuleb kahjustuse leviku takistamiseks ja taastekke täielikuks likvideerimiseks mõelda paljudele asjaoludele. Kui nüüd konkreetselt teie hoone lahendusi mõelda, siis kindlasti tuleks teisaldada pinnast vähemalt 40-50 cm planeeritavast põrandapinnast allapoole. Ma usun, et pinnast teisaldades leiate sealt veel mitmeid väikseid puitdetaile või puutükke. Seejärel tuleb pinnas veelkord töödelda termiliselt ja keemiliselt (heaks vahendiks on lihtne Boorax pulber, mis tahkes olekus pole inimesele ohtlik, kuid kummikindad soovitan siiski töötluse ajaks kätte panna). Pärast töötlust on pinnasele sobiv panna poorne liivakiht ca 15-20 cm vältimaks vee kapilaartõusu. Järgmiseks tuleb õhuvahe ja siis puitlaakidel (taladel) põrand, kus soojustus (vajadusel) pannakse laakide vahele. Lisaks on vajalik luua välisõhuga tuulutus jäetud õhuvahes, mis antud hoone puhul on keeruline, sest vundament on madal, kuid võimalik. Puleium OÜ on sellistel jutudel viinud tuulutuse võimalusel üles (kui pööning on kasutuseta ja korralikult tuulduv) või siis toonud torupõlvedega välja niimoodi, et sademe ega pinnasevesi ei valguks torudesse, kuid õhu liikumine on tagatud. Täpsemat soovitust ei oska siin kirja panna,sest pole hoonet ja seda ümbritsevat keskkonda näinud. Ka vundamendi tõstmine on võimalus, kuid võrreldes teiste lahendustega on see keerulisem ja kulukam.

Loodan, et saite kirjapandud mõtetest abi.

Parimate soovidega,
Kalle Pilt