Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kuidas kaitsta Fibo plokke vammiga nakatumise eest?10.09.2014

Tervist!
Maja eelmine omanik oli renoveerinud põranda selliselt: liiva peal talad, talade vahel klaasvill, peal põrandalauad. Õhuvahetus puudus. Pärast 9-aastast majas elamist tekksid majavammi ilmingud (seene liik laboratoorselt määratud). Konstruktsioonide avamisel ilmnes, et põrandaalune praktiliselt üleni vammi meelevallas, üks sisesein peaaegu laeni kahjustunud. Välissein õnneks ainult ühest kohast nakatunud.
Fotod: https://plus.google.com/photos/112041978915648678308/albums/6053416058412028289

Spetsialistid soovitasid betoonpadjal ja topeltlaagidel siseõhuga tuulduvat põrandat. Vundament on madal ning välisõhuga tuulutus oleks keerukas. Hetkel põrandaalune liiv ja kahjustunud puit eemaldatud. Kahjustuskohtade ümbruses olev puit töödeldud Deepkilliga. Nüüd küsimused:
1. Seeneniidistik on ahju all olevate kivide ja kohati ka vundamendikivide vahel. Plaanin kivid ja kivide vahed puhastada nii palju kui võimalik ja seejärel põletiga kuumutada. Kas oleks vajalik töötlemine ka mõne kemikaaliga? Kui, siis millisega?
2. Olen kohati ladunud siseseinale Fibo plokkidest uue alusmüüri. Kuidas kaitsta Fibo plokke vammiga nakatumise eest? Seda eriti olukorras, kus vamm elab kõrvaltoa põranda all edasi ja tungib peale. Kogu majas korraga pole aga võimalik töid teha.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Fotode põhjal on teie hoones tegemist kaugelelevinud kahjustusega. Põrandate puhul soovitan samuti pakutavat lahendust. Kindlasti ei tohiks betoonpadjal ja topeltlaakidel siseõhuga tuulduva põranda puhul panna soojustust laakide vahele, muidu tuulutus ei toimi. Kui hoone mõõtmed on suured, siis soovitan ka kummipatjade kasutamist alumiste laakide ja betoonpinna vahel. Teie põranda puhul on probleemiks ka suurte kivide olemasolu aluspinnases, need tuleks teisaldada, mis pole kerge.
Vundamendi sisekülje ja ahjualuse töötlemine on vajalik, sealt seeneniidistiku kättesaamine on võimatu. Töötlus tuleb teha suure surve all, et kemikaal tungiks sügavale pragudesse. Soovitan kasutada spetsialiseeritud ettevõtte abi (nt. Puleium OÜ). Kemikaalist soovitan 3-jodo-2-propünüülbutüülkarbamaat toimeainel põhinevaid kemikaale.
Mis puudutab FIBO plokki, siis seal ei leidu toitaineid puitu lagundavatele seentele. Selliseid materjale kasutab majavamm ainult levikuks (levib mööda pinda) ja happelisust neutaliseerivate ainete hankimiseks. Seega pole neid plokke vaja töödelda. Pigem soovitab injekteerimisega töödelda allesjäävad alumised palgid (ka FIBO ploki kohal) vältimaks seene arengut (toitumist) nendes piirkondades.

Parimate soovidega,

Kalle Pilt