Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Mis hallitusseenega võib tegemist olla, kui see levib põranda all ja on kollakat-helepruuni tooni?24.09.2014

5 aastat tagasi tegime vanale majale juurdeehituse. Maja ise on ehitatud 1936. aastal. Vana maja köögi all oli tühi ruum, mida kasutati keldrina. Milles oli muldpõrand, aga ei olnud mingeid seene algeid. Kelder ise oli ära vajunud ning niiske. 2 aastat tagasi leidsime juurdeehituse nurgast hallituse. Põranda alla minnes oli seenestik, mis oli märg ja tilkuv. Seenestik oli kollakat, helepruuni tooni. See oli levinud ka vanale majaosale, vanade palkide külge.
Eemaldasime kolded. Ja puhuriga kuivatasime põrandaaluseid. Pritsisime sinosto b-ga, mis momentaalselt muutis seened ja selle niidistiku mustaks. Seeneniidistikku leidus kõikjal, ka vanade maakivide ja fibo blokkidest tehtud vundamendi peal. Täpsustan, et juurdeehituse vundament sai tehtud fibo blokkidest ja juurdeehitus on puitkarkass.
Nüüd 2 aasta möödudes on seen ja niidistik uuesti tagasi. Ja on levinud suuremalt jaolt juurdeehituse põranda all.
Pildid saaksime saata emaili kaudu.
Sooviksime teada,
Mis hallitusseenega on täpsemalt tegu?
Millest on ta saanud alguse?
Kuidas teda tõrjuda ja kuidas tõkestada tema levikut?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Hallitusseened on mikroseened,mille seeneniidistikku te silmaga ei näe. Teie juhtumi puhul on tegemist puitu lagundava seenega. Sinesto on mõeldud sinavusseente valgendamiseks,mitte puitu lagundavate seente tõrjeks.
Toodud kirjelduse järgi ei oska määrata seene liiki, tõrjet ega tekkepõhjust. Fotod võite saata kalle@mycology.ee või siis seeneproovi Eesti Mükoloogiauuringute Keskus SA Heina 7, Tartu.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt