Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas majavammi saab lõhna järgi ära tunda?10.06.2011

Majas on mulla lõhn ja ta on nagu mürgitatud maamulla lõhn, ta on nagu hästiväetatud mulla ja turba segu-lõhn. Tundub, nagu oleks mürgine. Juba pikemat aega ma köhin. Kas võib olla sellest, et meil on kivimaja aga ma nagu ei ole märganud mingeid hallitustäppe? Olge kena ja selgitage, milline hais või lõhn on siis sellel vammil.

Vastus: Kristel Pau, ehitusmükoloogiliste ekspertiiside teostaja, SA Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus, http://mycology.ee

Väga raske on öelda seente kohta midagi lõhna alusel. Majavammil võib olla väga tugev seenelõhn, nagu siis, kui korjate metsast söögiseeni. Aga see ei ole alati nii. Palju sõltub sellest, millest konkreetselt seen toitub. Hallitusseened ja majavamm on erinevat tüüpi seened. Hallitusseened iseenesest võivad olla köha põhjuseks, kuid tuleb üles leida pind, millel nad kasvavad. Köha põhjuseid võib ju olla teisigi. Juhul kui on tegemist kivimajaga, siis tuleb üle mõelda näiteks, kus on palju niiskust, kas on kasutatud kipskartongplaati. Seente arenguks on vaja kõrgemat niiskustaset.